Tgrt Haber

4.5 milyar yastık `altın`dan çıkacak

28 Ekim 2016 16:56
4.5 milyar yastık `altın`dan çıkacak

TCMB`nin zorunlu karşılığa altın kabulü için sağlanan% 30 oranına ilave olarak % 5 oranında dilim eklemesi bankaların hurda altın toplama rekabetini kızıştıracak. Bu değişikilik ile 4.5 milyarlık altının daha yastık altından çıkarılması bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılması ve rezervlerin artırılması için 1 Eylül 2016 tarihinde Zorunlu Karşılıklarla ilgili bir politika değişikliğine gitti. Söz konusu değişikliğe göre Rezerv Opsiyon İmkânı kapsamında zorunlu karşılığa standart altın kabulü için sağlanan yüzde 30 oranına ilave olarak yüzde 5 oranında yeni bir dilim eklendi. Bu dilime kabul edilecek standart altınların kaynağının ise 3 Ekim 2016 tarihinden itibaren bankalar tarafından yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altın olma şartını getirdi. 

REKABET KIZIŞIYOR!

Bu dilim için rezerv opsiyon katsayısının da 1 olarak belirlenmesi bankaların hurda altın toplama projesine olan iştahını ve ilgisini arttıracak. 

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Altın Bankacılığı Müdürü Evren Yaşar, TCMB’nin yaptığı bu politika değişikliği ile TL yerine zorunlu karşılıklara verilecek altınlarda, fiziki altından kaydi altına dönmüş olan altına bir ayrıcalık tanıdığına dikkati çekti.

Bankaların yastık altından çıkarıp kazandırdığı toplam altın değeri kadar TL’sini boşa çıkarma imkanına sahip olduğuna işaret eden Yaşar, bu durumun bankaların yastık altındaki atıl altınların ekonomiye kazandırılması için daha fazla gayret sarf etmesine neden olacağını ve bunun da önümüzdeki dönemlerde etkisini göstereceğini söyledi.

5 BİN TON ALTIN YASTIK ALTINDA

Yastık altındaki fiziki altının ülke ekonomisi için çok ciddi bir kaynak olduğunu vurgulayan Yaşar, sözlerine şöyle devam etti: “Bu kaynak finansal sistemin dışında atıl bir şekilde saklanıyor. Ülkemizde yastık altında olduğu tahmin edilen altın miktarı 5000 tondur. İstanbul Altın Rafinerisi olarak sadece bunun 55 tonluk kısmını ekonomiye kazandırılmasına aracılık ettik. Daha emekleme aşamasında, olan bir proje ama bu katkı ivmeyi çok daha arttıracaktır. 

EKSTRA 36 TON

2015 yıl sonu verilerine göre, bankalar zorunlu karşılıklara karşılık 400 ton altını 50 milyar TL karşılığında bankada tutuyorlardı. Bu ülke ekonomisi ve özellikle bankalar açısından çok önemli bir kaynak sağlanması anlamına geliyordu ancak bu ekonomik kaynağın merkezi yastık altı değildi. Ancak yeni politika değişikliği ile ekstra 36 ton karşılığında 4.5 milyar TL kaynağın daha yastık altından çıkartılarak bankalara ve ekonomiye enjekte edilmesi mümkün olabilecek. TCMB’nin ülke ekonomisi açısından çok önemli bir adım attığını düşünüyoruz ve zorunlu karşılıklar için yastık altından gelen altınlar için ayrılan dilimin ilerleyen aşamalarda, ülke menfaatleri için daha da artacağını düşünüyoruz.”

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...