Tgrt Haber

50’den fazla şirket 23,2 milyar lira! Hisse geri alımları borsayı uçurdu, artış devam edecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Dünya Gazetesi
16 Şubat 2023 11:04 - Güncelleme : 16 Şubat 2023 11:13
50’den fazla şirket 23,2 milyar lira! Hisse geri alımları borsayı uçurdu, artış devam edecek

Borsa İstanbul beş günlük işlem durdurmanın ardından yeni açılışa kayıplarını telafi ederek başladı. Borsanın açılmasından önce vergi muafiyeti gibi önlemler alınması sonrası şirketler hisse geri alımlarına hız verdi. 50’den fazla şirket 23,2 milyar liralık hisse geri alımı yapacaklarını açıklarken uzmanlar yukarı yönlü fiyatlanmaların devam edeceğini ifade etti.

Depremler sonrası değer kaybeden borsa beş günlük aranın ardından çarşamba günü bir dizi tedbir alınarak yeniden işleme açıldı. İlk işlem gününde tavan yapan borsa yüzde 10 değer kazandı. SPK​, Borsa İstanbul​ ve Varlık Fonu gibi finans aktörlerinde gelen düzenlemelerle beraber vergi indirimleri şirketlerin hisse geri alımlarına hız verdi. Türkiye Varlık Fonu şirketlerinin öncülüğünde başlayan hisse geri alım kampanyasına 50’den fazla şirket katıldı. 41 şirket hisse geri alım programlarını güncellerken 11 şirket hisse geri alımı yapıldığını duyurdu. Bu şirketler toplamda 23,2 milyar TL’lik alım yapacaklarını açıkladılar. Dün başlayan sert yükseliş bugün de devam ederken uzmanlar artışları gelecek günlerde yükselişin artabileceğini söylüyor.

BORSA YENİ AÇILIŞA SAĞLAM BAŞLADI

En son işlemlerin gerçekleştiği geçen hafta salı günü yüzde 8,62 değer kaybederek 4.505,34 puandan kapanan BIST 100​ endeksi, dün güne yüzde 5,86 artışla 4.769 puandan başladı. Gün boyunca yükselişlerin devam ettiği ve tavan fiyattan işlemlerin geçtiği borsada dün endeks yüzde 9,88 prim yaptı. Salı günü 4 trilyon 988 milyar lira olan piyasa değeri dün 465 milyar TL artarak 5 trilyon 453 milyar liraya yükseldi. Analistler, alınan tedbirlerin TL varlıklara ilgiyi artırmasını beklediklerini belirterek, özellikle geri alım programı açıklayan şirket hisselerinde hareketlilik yaşandığına dikkat çektiler. Teknik açıdan borsada 5,000 seviyesinin önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar sonrasında 5,300 ve 5,570 gibi ana direnç bölgeleri bulunduğuna dikkat çekiyor. Geri çekilmelerde ise 4,900, 4,850 ve 4,700 ana destek bölgeleri olarak gösteriliyor.

“YUKARI YÖNLÜ FİYATLANMA DEVAM EDECEK”

Alınan tedbirlerin kısa vadeli olmadığının altını çizen Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, “Hisse geri alım programlarının açıklanması olası geri çekilmelerin sınırlı kalacağını gösterdi. Doğal olarak borsada bu şirket hisselerinin yükselmesine neden oldu. Önümüzdeki süreçte alınan tedbirlerin birçoğunun kısa vadeli olmadığını düşünürsek yukarı yönlü fiyatlamanın devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu. Deprem kaynaklı etkilerin azalmasıyla açıklanan tedbirlerde gevşeme görülebileceğini söyleyen Erbaş, “O zamana kadar piyasanın alıcılı konumunu koruması beklenebilir. İlk etapta alınan tedbirlerin yeterli olduğunu düşünüyorum” dedi.

BUGÜNE DE YÜKSEK BAŞLADI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 7,29 artışla 5.311,35 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 360,88 puan ve yüzde 7,29 değer kazanarak 5.311,35 puana çıktı.Bankacılık endeksi yüzde 8,10 ve holding endeksi yüzde 6,60 yükseldi. Tüm sektör endeksleri güne yükselişle başlarken, en fazla kazandıran yüzde 8,49 ile kimya, petrol, plastik oldu.

Kaynak: Dünya Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...