Tgrt Haber

6 ayın en hızlı kaybı! KKM için alınan önlemler işe yaradı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com
08 Ağustos 2024 15:50 - Güncelleme : 08 Ağustos 2024 16:29
6 ayın en hızlı kaybı! KKM için alınan önlemler işe yaradı

Kur korumalı mevduat hesaplarının gerilemesi için uygulamaya konulan stopaj sonrası düşüşler hızlandı. KKM 67,7 milyar TL ile 6 ayın en hızlı çıkışını kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Ekonomi yönetimi Kur Korumalı Mevduat​ hesaplarından çıkışı hızlandırmak için önlemler almaya devam ediyor. Son olarak stopaj​ uygulaması hayata geçirildi. Bu düzenlemeler sonrası KKM’de düşüş hızlandı. Hazine ve Maliye BakanıMehmet Şimşek​, “Vergi avantajı sonlanan KKM​ hesaplarına TL mevduat ve katılma hesapları ile uyumlu şekilde stopaj uygulanmaya başlandı. Son dönemde hızlanan KKM’den çıkışın sürmesini bekliyoruz” dedi

6 AYIN EN SERT GERİLEMESİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2 Ağustos haftasında kur korumalı mevduatlar 67,7 milyar TL geriledi. Bu rakam son 6 ayın en hızlı düşüşü olarak kayıtlara geçti. Son veriyle birlikte kur korumalı mevduatların büyüklüğü 1,8 trilyon TL'nin altına geldi.

6 ayın en hızlı kaybı! KKM için alınan önlemler işe yaradı - 1. Resim

STOPAJ UYGULAMASI GETİRİLDİ

Merkez Bankası aldığı kararla temmuz başı itibariyle şirketlerin kur korumalı mevduatlarına yönelik vergi avantajları sona erdi. Kısa süre sonra başka bir önlem daha alınarak 1 Ağustos itibariyle kur korumalı mevduatlara stopaj uygulaması geldi.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, KKM’ye 6 ay vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5 stopaj uygulanacak. Stopaj uygulaması aynı oranlarda altın dönüşümlü hesaplar ve kur korumalı katılım hesapları için de uygulanacak.

"KKM'DE ÇIKIŞLARIN ARTMASINI BEKLİYORUZ"

Şimşek, bir yıl önce 3,4 trilyon lira olan KKM stoğunun 50 haftadır kesintisiz gerileyerek 1,6 trilyon lira azaldığını dile getirdi. Şimşek, “Ağustostan itibaren vergi avantajı sonlanan KKM hesaplarına TL mevduat ve katılma hesapları ile uyumlu şekilde stopaj uygulanmaya başlandı.

Son dönemde hızlanan KKM’den çıkışın sürmesini bekliyoruz. Programımızın ana hedefi olan fiyat istikrarına ulaşmak için finansal istikrarı güçlendirmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...