Tgrt Haber

6 aylık enflasyon farklı ortaya çıktı! Memura seyyanen ek zam masada, kritik tarih 1 mayıs

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
27 Nisan 2023 11:39 - Güncelleme : 27 Nisan 2023 12:55

Memurlara 2023 Ocak’ta yüzde 30 yapılması sonrası en düşük memur maaşı 11 bin 848 liraya çıktı. Emekli maaşlarında da yeni bir artış yapılarak 7 bin 500 liraya yükseltildi. Milyonlarca memur ise temmuz ayında yapılacak ikinci zam için gün saymaya başladı. Ankara kulislerinde ise memurlara ek zam yapılacağı dillendiriliyor. Masada 3 formül olduğu ifade edilirken zam kararının 1 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Memur, işçi ve emekli zamlarını büyük oranda enflasyon rakamları belirleyecek.

Emekli​, memur​ ve bu yıl  EYT yasasından yararlanarak aylık bağlanan milyonlarca kişi temmuz ayında yapılması planlanan zamma odaklanırken memurlar için ek zam​ yapılacağı haberi konuşulmaya başlandı. Aylıklarda yapılan artışlar enflasyon​ rakamları ve refah payı etkili olacak. Son olarak ocak ayında yüzde 54,66 artış yapılan asgari ücrete de ara zam yapılacağı öğrenildi.

3 AYLIK ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU

Her yıl Ocak ve temmuz aylarında enflasyon farkına göre memur ve emekli aylıklarına zam yapılıyor. 3 Nisan’da açıklanan aylık ve yıllık TÜFE​ rakamlarıyla beraber 3 aylık enflasyon farkı SSK ve Bağkur emeklilerinin 3 aylık zammı yüzde 12,52 oldu. Memurlar ise şimdiden yüzde 4,52 oranında zam almayı hak etti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasın piyasa katılımcıları anketine göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) yüzde 37,77 oldu.

YÜZDE 21 ZAM EMEKLİNİN ŞİMDİDEN CEBİNDE

Ocak, şubat ve mart aylarında TÜİK tarafından açıklanan TÜFE rakamlara göre enflasyon farkı yüzde 12,52 oldu. Merkez Bankası tarafından yayımlanan piyasa katılımcıları anketinde gelecek 3 ay için tahmin edilen enflasyon oranları belli oldu. Buna göre, TÜFE nisan ayı için yüzde 2,65, mayıs için yüzde 2,46, haziran için de yüzde 2,61 olacak. Bugüne kadar açıklanan enflasyon oranları ile tahmin edilen rakamlar göz önüne alındığında asgari ücret, emekli-memur zamlarını etkileyecek oran yüzde 21,43 oldu.

ASGARİ ÜCRETTE NET 11 BİN TL SENARYOSU

Asgari ücrete ocak ayında yapılan yüzde 54,66’lık zam sonrası en düşük geçim aylığı brüt 10 bin 8 TL, net olarak da 8 bin 506 TL oldu. Her yıl aralık ayında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bu yıl haziran ayında da toplanarak TÜFE rakamlarına göre yeni bir ücret belirlemesi bekleniyor. Yeni asgari ücretin net 10 bin-11 bin 500 TL arasındaki bir rakama denk gelmesi bekleniyor.

MEMURA ARA ZAM

Öte yandan TGRT Haber ekranlarında konuya dair kulis bilgileri paylaşan TGRT Haber Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan “Memurlarda ek zam yapılması yönünde yüksek bir beklenti var” sözlerini kullandı. Masadaki 3 formülden bahseden Sözcan şu ifadeleri kullandı: “Gözler de Erdoğan’ın toplantıda memurlarla ilgili bir ek zam açıklaması yapması bekleniyor. Kulis bilgisi olarak üç formül üzerinde duruluyor. Birincisi düşük maaş alan memurlara seyyanen zam yapılması, seyyanen zammın 3 bin ila 2 bin lira arasında alacağı konuşuluyor. İkinci formül ise memur maaşlarına seyyanen zam yapılıp üzerine belirli bir oranda zam yapılması yönünde. Üçüncü formül ise yüzde 20 ile yüzde 30 arasında bir ek zam yapılmasıdır.

MÜJDEYİ 1 MAYIS’TA ERDOĞAN VERECEK

Konuya dair açıklamaların devam eden Sözcan “Seçime kısa bir süre kaldı, 1 Mayıs’ta Memur-Sen Genel Kurulu’nda Erdoğan’ın müjde vermesi bekleniyor. Meclis’in kapalı olmasından dolayı seçim sonrası vaadi olarak ifade edilecek” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...