Tgrt Haber

700 bin işçi için zam pazarlığı başladı! İşçi tarafından %15 refah payı, %45 zam talebi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
05 Nisan 2023 16:20 - Güncelleme : 05 Nisan 2023 16:24
700 bin işçi için zam pazarlığı başladı! İşçi tarafından %15 refah payı, %45 zam talebi

Kamu işçilerinin alacakları maaşların belirleneceği toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. İşçi ve işveren tarafının bir araya geldiği toplantıda kamuda çalışan 700 bin işçinin 2 yıllık zam oranları belli olacak. Taraflar anlaşmanın seçim öncesinde sonlanmasını bekliyor. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde taban ücretlerin brüt 15 bin liraya yükseltilmesi, bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi ve birinci altı ay yüzde 45 zam yapılması talebi masaya gelecek.

Kamuda çalışan 700 bin işçinin 2 yıllım zam​ oranın belirleneceği toplu iş sözleşmelerinin ikinci görüşmesi resmen başladı. 2023 Yılı Kamu​ Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde işçileri temsil eden TÜRK-İŞ​ ve HAK-İŞ​ heyetleri ile işvereni temsil eden TÜHİS yetkilileri bir araya geldi. 

“ÇALIŞANLARIMIZI MUTLU EDECEK BİR SÖZLEŞMEYE İMZA ATACAĞIZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin 2023-2024 toplu iş sözleşmesine ilişkin "Esas büyük sorun, bizim toplu sözleşme, iş kanunu, toplu sözleşme kanunu, sendika kanunu gibi bütün çalışma hayatının yasal mevzuatında köklü bir reforma ihtiyaç var. Onunla ilgili de bütün hazırlıkları yaptık. Bir akademi kurulu kurduk. Sizin de bir akademik çalışmanız oldu. Onu da biliyorum. Bu ortak çalışmayı birlikte değerlendirerek inşallah önümüzdeki dönemde onu hayata geçireceğiz." ifadelerini kullandı.  Vedat Bilgin, "Çalışanlarımızı, emekçilerimizi mutlu eden bir sözleşmeye imza atacağız" sözlerini de kullandı.

İŞÇİ TARAFINDAN ZAM TALEBİ

Görüşmelerde, işçileri temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in belirlediği ortak taleplerde, "aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi" yer alıyor. Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinin sonra ise birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı isteniyor. Bunlarla birlikte, belediye ve il özel idare şirketlerindekileri de dahil tüm kamu işçilerine ilave tediye talep ediliyor.

Kaynak: TGRT Haber, AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...