8 Eylül 1999 öncesi sigortasız çalışanlar dikkat! EYT'den yararlanabilirsiniz
EYT’de son viraja gelinirken konuya dair detaylar takip ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde çalışmalar son hızı ile sürerken kritik tarih olan 8 Eylül 1999 öncesinde sigortasız çalışanların emekliliğe hak kazanıp kazanamayacağı konusu netlik kazandı. Bu tarihten önce çalışanlar ve sigorta primleri ödenmemiş olanlar tespit davası açarak emekliliğe hak kazanabilir. Yazılı belgesi olmayanlar ise tanık göstererek bu haktan yararlanabilir.
Tüm EYT mağdurları bakanlıktan yapılacak açıklamaya odaklanmış durumda. Konuya dair akıllarda kalan sorular teker teker cevap buluyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortasız çalıştıkları için kapsama giremeyecek olanlar ise kendi durumlarının ne olacağını merak ediyor .
TANIK GÖSTEREREK KANITLANABİLİR
Sabah’ta yer alan habere göre; Bu tarihten önce sigortasız çalışanlar SGK'ya başvurarak ilk işe giriş tarihinin fiilen çalıştığı tarihin olması gerektiğini belirterek sigorta başlangıç tarihinin düzeltilmesini talep edebilir. Olumlu yanıt alınmaması halinde kişi hizmet davası açabilir. Davanın sonucuna göre mağdura Sigorta primleri faiziyle ödenebilir. Hizmet tespit davası açılabilmesi için beş yıllık bir zaman aşım süreci bulunuyor. Ancak, SGK kayıtlarında "Bordro, sigortalı hesap fişi, bildirge" gibi belgeleri olması halinde hak düşürücü süre işletilmiyor.
Diğer yandan sigortasız olarak çalışan ancak daha sonra sigortalı işe giren kişi de hizmet davası açabilir. Bu aşamada yazılı olarak kanıt sunamayan kişiler tanık göstererek çalıştıklarını kanıtlayabilir. Sigortasız olarak çalıştığı döneme ait İşyerinde kendisi adına düzenlenen ödeme makbuzu, nöbet çizelgesi gibi belgeler de dava sürecinde kanıt olarak sunulabilir.
HİZMET TESPİT DAVASI HANGİ DURUMLARDA AÇILABİLİR
Davanın açılabilmesi için çalışılan sürenin işveran tarafından SGK’ya bildirilmemesi ya da eksik bildirilmesi gerekiyor. Çalışılan sürede sigortasızlık halinin SGK tarafından daha önce tespit edilmemiş olması ve gerekli.