'8 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'ye getirmek için uğraştıkları 8 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırıma ilişkin, 'Bu son derece önemli bir proje. Türkiye'ye gelen teknoloji transferi şeklinde, şu ana kadar olmayan bir teknolojinin ülkemizde üretilmesi şeklinde olacak. Yüzde 100 kendileri de gelebilir ya da Türk ortaklarla da yoluna devam edebilirler.' dedi.
"(8 milyar dolarlık uluslararası yatırım) Bu son derece önemli bir proje. Türkiye'ye gelen teknoloji transferi şeklinde, şu ana kadar olmayan bir teknolojinin ülkemizde üretilmesi şeklinde olacak. Yüzde 100 kendileri de gelebilir ya da Türk ortaklarla da yoluna devam edebilirler" - "(15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan ziyaretler) Dostlarımızın yanlarına gittiğimiz zaman 'Geldiğiniz ne kadar iyi oldu' şeklinde yaklaşımları oluyor. Bu bizi son derece memnun ediyor" - "Şimdi artık ikinci boyuta geçiyoruz. Onları Türkiye'ye davet ettiğimizde çok hızlı bir geri bildirimler oluyor. Son derece yararlı, sonuç alıcı seyahatler yapıyoruz"
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'ye getirmek için uğraştıkları 8 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırıma ilişkin, "Bu son derece önemli bir proje. Türkiye'ye gelen teknoloji transferi şeklinde, şu ana kadar olmayan bir teknolojinin ülkemizde üretilmesi şeklinde olacak. Yüzde 100 kendileri de gelebilir ya da Türk ortaklarla da yoluna devam edebilirler." dedi.
Zeybekci, Hollanda ve İtalya temaslarının ardından yurda dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ziyaretlerin değerlendirilmesinin sorulması üzerine Zeybekci, "Gitmediğiniz yer sizin değildir." diyerek 16 ülkede, farklı enstrümanlar kullanmak üzere toplam 26 ülkeyi ziyaret edeceklerini söyledi.
Söz konusu ülkelerle Türkiye'nin birçok ortak noktası olduğunu kaydeden Zeybekci, "Danimarka'dan başladık ziyaretlere. Polonya ve Romanya ile devam ettik, bu ziyaretle de Hollanda ve İtalya kısmını tamamladık. 180 derece değişti demek yanlış olur, çünkü o kadar kötü bir durum yoktu. Ortada duran bir görüş vardı, Hollanda da öyleydi, İtalya bize daha yakındı. Dostlarımızın yanlarına gittiğimiz zaman 'Geldiğiniz ne kadar iyi oldu' şeklinde yaklaşımları oluyor. Bu bizi son derece memnun ediyor." ifadelerini kullandı.
Zeybekci, kampanyadaki sloganlarının "Biz bizi anlatmayalım, siz bizi anlatın." olduğunu bildirerek, "Şimdi artık ikinci boyuta geçiyoruz. Onları Türkiye'ye davet ettiğimizde çok hızlı bir geri bildirim oluyor. Örneğin Hollandalılar ekim ayının başında geleceklerini belirttiler. İtalyan şirketlerle de Türkiye'de ekim ayının ilk haftalarında bir araya geleceğiz. Son derece yararlı, sonuç alıcı seyahatler yapıyoruz. CHP ve MHP'den milletvekilleri var. Bundan sonra tüm siyasi seyahatlerimizde diğer siyasi partilerle birlikte olmamızda fayda var. Onların yanımızda olması gittiğimiz ülkelerdeki muhalif tavrı da azaltıyor." değerlendirmelerinde bulundu.
İşadamları ile yapılan ikili görüşmelerdeki tavrın sorulması üzerine Zeybekci, iki ülkenin işadamlarının da Türkiye hakkında kaygı ve endişe duymadığını, kendisinden yakın gelecekte yürürlüğe girecek Teşvik Paketi hakkında bilgi istediklerini anlattı.
Zeybekci, ziyaretlerin içeriğinin ülkelere göre farklılık göstereceğini anlatarak, "Kampanyamıza yakın gelecekte tanıtım desteği de eklenecek. Arkadaşlarımız o konuda biraz yavaş kaldı. Çekimler yapılıyor, sloganlar belirleniyor. Belirlenen CEO'lardan bir veya iki tanesinde değişiklik olabilir ama çoğunluk itibarıyla tamam." ifadelerini kullandı
Kampanyada Coca Cola'nın CEO'sunun olup olmayacağını ilişkin soru üzerine Zeybekci, sonucu kendisinin de bilmediğini ancak olur diye düşündüğünü bildirdi.
- "8 milyar dolarlık yatırımla şu an ülkemizde olmayan teknoloji üretilecek"
Bakan Zeybekci, geçen günlerde dile getirilen yabancı bir şirketin Türkiye'de 8 milyar dolarlık yatırım planlarındaki son durumun sorulması üzerine de "Bu son derece önemli bir proje. Türkiye'ye gelen teknoloji transferi şeklinde olacak. Şu ana kadar olmayan bir teknolojinin ülkemizde üretilmesi şeklinde olacak. Yüzde 100 kendileri de gelebilir ya da Türk ortaklarla da yoluna devam edebilirler. Biraz bekleyelim." diye konuştu.
Türkiye'nin ara malı, metalürji, petrokimya, sürdürülebilir enerji, ilaç sanayi, tarım teknolojisi sektörlerinde kendini garantiye alması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, "Savunma sanayisinde bir teknolojiye sahip olurken, onun destekleyici unsurları arasında yer alan uydu ve uzay teknolojisinde yoksanız onu kullanamaz hale gelebiliyorsunuz. Bu konuştuğumuz alan, söz konusu yatırım grubunun içerisine giriyor." dedi.
Zeybekci, yeni teşvik sistemi ile nokta atışı yapacaklarının altını çizerek, "Kişiye özel takım elbise anlayışında bir teşvik sistemimiz olacak. Bunu anlattığımız zaman, yurt dışında her şey değişiyor. Sistem Hollanda ve İtalya'da ilgi uyandırdı karşılık buldu." ifadelerini kullandı.
Bakan Zeybekci, "Doğu Akdeniz gazı Türkiye üzerinde Avrupa'ya taşınabilir" sözlerinin detayının sorulması üzeri, İsrail'in bu anlamda beyanları bulunduğunu, bu konuda kendilerinin kararlılığının belli olduğunu anlatarak, "Ülkemin insanının menfaatlerini maksimum seviyeye çıkaracak her türlü ilişki bizim için sürdürülebilir oldu." dedi.