Tgrt Haber

AB vizesiz seyahati zorlaştırıyor! Hedefte Türkiye’den vize istemeyen Balkan ülkeleri var

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Ekonomim, BBC Türkçe
20 Ekim 2023 11:11 - Güncelleme : 20 Ekim 2023 11:17
AB vizesiz seyahati zorlaştırıyor! Hedefte Türkiye’den vize istemeyen Balkan ülkeleri var

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu vizesiz seyahat için düğmeye bastı. Yasa dışı göçle mücadele başlatan AB, şimdi de vizesiz girilen Balkan ülkelerini sıkı takibe aldı.

AB​, Avrupa’ya vizesiz seyahati zorlaştırıyor. Hedefte Türkiye​'den de vize istemeyen bazı Balkan ülkeleri var.

AB, yasa dışı göçle mücadelede için her türlü önlemi almaya çalışıyor. Bu amaçla, özellikle Avrupa’da Schengen’e tabi olmayan ülkelere vizesiz girişi zorlaştırmak istiyor.

BALKAN ÜLKELERİ HEDEFTE

Komisyonun hedefinde, Arnavutluk ve Sırbistan​ gibi, Schengen​ dışında olan ama AB'nin vize istemediği bazı Balkan ülkeleri var. BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre;  özellikle Sırbistan, Türkiye merkezli yasa dışı göç için önemli bir basamak olarak görülüyor. AB’ye göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Orta Doğu'daki gerilim sonrası Avrupa’nın güvenlik çemberinin sıkılaştırılması gerekiyor.

“BAZI ÜLKELERE TANINAN VİZE MUAFİYETİ KOLAYCA ASKIYA ALINSIN”

Çarşamba günü Avrupa Parlementosu ile AB Komisyonu üyelerine sunulan yeni düzenleme, Avrupa ülkeleri açısından risklerin çok fazla artması durumunda, birlik dışındaki ülkelere tanınan vize muafiyetinin "kolayca askıya alınmasını" öngörüyor. Tasarı, AB ülkelerinin, gerekli gördükleri durumda, üçüncü ülkelere tanınan vizesiz seyahat hakkının, hızlı bir şekilde 36 aya kadar askıya almasına olanak tanıyor.

Komisyona göre, AB’nin Schengen vizesi istediği bazı ülkelerin vatandaşları , AB'nin vize istemediği bir başka ülkeye gidip, oradan da yasa dışı yollardan Avrupa’ya geçebiliyor. Yaşa dışı göçmenler, örneğin Sırbistan’dan kaçak yollarla Macaristan'a, Hırvatistan'a ve Slovenya'ya geçerek AB sınırlarından içeri girebiliyor. Avrupa Birliği, aralarında Balkan devletlerinin de bulunduğu yaklaşık 60 ülkeye, 90 güne kadar vizesiz seyahat hakkı tanıyor.

Kaynak: Ekonomim, BBC Türkçe
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...