Tgrt Haber

ABD düşürdü, Hindistan yükseltecek: Uzmanlar gerileyen altında yeni rekorlar bekliyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Temmuz 2023 11:05 - Güncelleme : 28 Temmuz 2023 11:22
ABD düşürdü, Hindistan yükseltecek: Uzmanlar gerileyen altında yeni rekorlar bekliyor

Fed’in şahin adımlara devam etmesi ve ABD ekonomisinden gelen güçlü veriler altında değer kaybına yol açtı. Hem ons hem de gram tarafından altın fiyatları geri çekildi. Gram altın 1.700 TL seviyesinin altına geriledi. Analistlere göre ABD ekonomisinin düşürdüğü altının Hindistan talebi yeniden toparlayacak.

Fed’in 25 baz puanlık faiz artışı​ sonrası Jerome Powell’ piyasaları açıklamalarıyla yönlendirdi. Fed’in gelecek toplantılarda alacağı tavır belirsizliğini korurken güçlü ABD ekonomisi​ altın fiyatlarını hem ons hem de gram tarafında düşürdü. Hindistan’da düğün sezonun açılması ve Çin’deki üretimin artması altın fiyatların yukarı yönlü hareketleri destekleyecek.

GÜÇLÜ ABD EKONOMİSİ ALTINI BASKILADI

Ons altın cuma günü ons başına 1.960 dolar bandında kaldı. Hafta başından iyi bir performans sergileyen değerli metal, ABD ekonomik verilerindeki güçlü seyirle baskı altında kalarak haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.  ABD ekonomisi 2023'ün ikinci çeyreğinde %2,4 büyüyerek %1,8'lik piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde büyüdü. Ek olarak, ABD dayanıklı mal siparişleri haziran ayında beklentileri aştı ve hem ilk hem de devam eden işsizlik başvuruları geçen hafta birkaç ayın en düşük seviyelerine geriledi. 

Fed​ çarşamba günü, Fed Başkanı Jerome Powell​'ın daha fazla oran artışı için kapıyı açık bırakmasıyla, geniş çapta beklenen 25 baz puanlık bir faiz artırımı gerçekleştirdi. Avrupa Merkez Bankası da perşembe günü çeyrek puanlık faiz artırımına giderken, Japonya Merkez Bankası cuma günü aşırı gevşek para politikasını sürdürdü.

GRAM ALTIN GERİLEDİ

Gram altın çıktığı en yüksek seviye olan 1.712 TL’nin gerisine düştü. Gram yeni gün ekranlarda 1.688 seviyelerinden işlem görüyor. Kapalıçarşı piyasasında 1.699 TL’den alınıyor. 

HİNT DÜĞÜN SEZONU ALTINI YUKARI YÖNLÜ DESTEKLEYECEK

Ekonomi Gazetesi’nden Evrim Küçük’ün haberine göre, State Street Global Advisors baş altın stratejisti George Milling Stanley, yaz aylarında bekle gör politikası izleyen kurumsal yatırımcının faiz artışlarının durduğuna ikna olması ve Hindistan’da beklenen talep artışı nedeniyle yaz sonunda sarı madene ilgisinin artacağını belirtiyor. Milling-Stanley, "Özellikle Ekim ayı civarında gelen ve yaklaşık altı ay süren Hint düğün sezonuna geçtiğimizde, altında yükseliş yarışına başlayacağımızı düşünüyorum" diyor.

ABD düşürdü, Hindistan yükseltecek: Uzmanlar gerileyen altında yeni rekorlar bekliyor

ÇİN’DEN REKOR ÜRETİM 

Çin'in altın tüketimi yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.37 artışla 554.88 ton oldu. Çin devlet televizyonu CCTV'nin verdiği habere göre, aynı dönemde üretim yıllık yüzde 2.24 artışla 178.6 tona ulaştı. 

China Gold Association, altın işletmelerinin üretiminin 2023'ün ilk yarısında normale döndüğünü ve büyük ölçekli altın işletmelerinin, yüksek kaliteli altın kaynaklarını daha da yoğunlaştıracak olan birleşme ve satın almaları aktif olarak teşvik ettiğini bildirdi.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI​ İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...