Tgrt Haber

ABD enflasyon verileri geriledi, altın fırladı! Uzman analist net konuştu: 2023'te altın rekor kıracak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomim, TGRT Haber
16 Aralık 2022 17:00 - Güncelleme : 17 Aralık 2022 17:23

Dolar, altın ve petrol fiyatlarının 2023 yılında nasıl şekilleneceğine yön verecek olan ABD enflasyon verileri dün açıklandı. Analistlerin 7.3’lük beklentilerinin gerisinde kalan ABD TÜFE’si 7.1 oldu. 2022 yılının başından bu yana enflasyonu düşürmek için sert tedbirler alan ABD ekonomisinde yaşanan bu gelişme başta altın olmak üzere emtia piyasalarında ılımlı bir rüzgârın esmesine kapı araladı. Altın bugün güne 1.085 lira seviyesinden başladı. Uzmanlar altının ons fiyatının 2023 yılında 2 bin dolara çıkmasını bekliyorlar.

ABDTÜFE​ verilerinin açıklanmasının ardından Fed’in para politikalarında gevşemeye gideceğine yönelik beklenti tüm piyasaları hareketlendirdi. Özellikle altın tarafında yurtiçinde sert yükselişler yaşandı. 13 Aralık gününe 1.072 seviyesinden başlayan değerli metal 14 Aralık gününe 1.085 lira seviyesinden başladı. 

BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan ABD’de enflasyon​ oranları geçtiğimiz ay 7.7 olarak açıklandı. Piyasa analistleri yeni enflasyon verilerinin 7.3’e kadar düşmesini bekliyordu. Buna karşın TÜFE verileri beklentileri altında kaldı. ABD'de enflasyonu kasımda aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda yüzde 7,1 olarak kayıtlara geçti. Oranlarda yaşanan bu gerileme ise Fed’in faiz artışlarına ara vereceği ve daha yumuşak geçişli bir para politikası​ benimseyeceği şeklinde yorumladı. Bu da altın fiyatlarında yukarı yönlü trendin hızlanmasına neden oldu. 

FED​ KARARINI BUGÜN AÇIKLAYACAK

FED, Kasım ayı son toplantısında 75 baz puan faiz arttırımına giderken politika faizi 3,75-4,00 aralığına yükseltilmişti. Piyasalarda, halihazırda yüzde 3,75-4,00 bandında bulunan federal fon oranının, 50 baz puan artırılmasına yüzde 80 ile daha yüksek ihtimal veriliyor. ABD ekonomisinde enflasyonun üst üste iki kere gerileme eğilimine girmesi Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararlarını etkileyecek gibi görünüyor.

ALTINDA YENİ REKORLAR GELEBİLİR

Öte yandan Ekonomi Gazetesi’ne konuşan SAXO Bank Emtia Bölüm Başkanı Ole Hansen dolardaki yükseliş göz önüne alındığında altının 2022’de son derece iyi bir performans gösterdiğini ifade etti. Hansen’in görüşüne göre, 2023 yılından altının ons fiyatı 2 bin dolara kadar yükselebilir. Hansen, merkez bankalarının yükselen enflasyon konusunda başarısız olmaları nedeni ile yatırımcının altına rağbet ettiğini ifade ediyor. Küresel ekonomik görünümün 2023 yılından kütüleşeceğini ifade eden Hansen, “Tahvil getirileri ve dolarda yeni zirvelerin görüldüğü, enflasyonun ise şu anda Fed ve piyasa tarafından fiyatlandırılan seviyelerin üzerinde olacağı bir tablo söz konusu olabilir. Dolar dışındaki diğer para birimlerinde ise, hisse senedi ve tahvillerde görülen kayıplara karşı öne çıkan altın pozitif getiri sağladı. Altının 2023'te 2000 doların çok üzerinde yeni rekor seviyelere ulaşmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı. 

2023 ZAYIF DOLAR, GÜÇLÜ ALTIN DÖNEMİ OLACAK

Analistler ise ABD ekonomisinde yılın ilk çeyreğinde faiz artırım hızının daha fazla gerileyeceğine yönelik beklentiler söz konusu. Bununla beraber doların küresel piyasalarda zayıflamaya başlaması ile beraber altının sert yükseleceği tahmin ediliyor. 

İSLAM MEMİŞ: 2023 YILINDA DAHA ÜST RAKAMLAR BEKLİYORUZ

Finans Analisti İslam Memiş, yaptığı açıklamalarda yıl başından bu yana altının 310 lira değer kazandığını ifade ederek gelecek yıl beklentisini açıkladı. Memiş şunları kaydetti: “2022 yılında dolar karşısında ne değer kaybetmişse 2023 yılında gerçek değerlerine ulaşmalarını bekliyorum. Yine 2022 yılında beklediğim zirve seviyelerini 2023 yılında beklemeye devam edeceğiz. Bu kez daha üst rakamlar karşımızda olabilir. 2023 yılında altın ve gümüş tarafında pozitif beklentim devam ediyor. Resesyon ve enflasyon süreçleri yeniden fiyatlanırsa karşımızda 2 bin dolar seviyesinde bir ons altın mümkün olacaktır.”

GRAM ALTIN 1.197 TL’YE ULAŞABİLİR

Analistlerin beklentilerinin doğru çıkması ve dolar kurunun aynı kalması halinde altının gram fiyatının 1.197 TL’ye çıkması söz konusu olabilir.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Ekonomim, TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...