Tgrt Haber

ABD istihdam verileri beklentilerin altında kaldı: Fed faiz artırım ihtimali düştü

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg HT
05 Nisan 2023 16:34 - Güncelleme : 05 Nisan 2023 16:39
ABD istihdam verileri beklentilerin altında kaldı: Fed faiz artırım ihtimali düştü

Tüm küresel piyasaları yakından etkileyen Fed faiz kararların etki edecek olan ABD özel istihdam verileri beklentilerin altında gerçekleşti. Mart ayında 145 bin artarken söz konusu dönemde istihdam artışının 75 bini hizmet, 70 bini ise üretim sektöründe gerçekleşti.

ABD istihdam verileri beklentilerin altında kalırken istihdam sayısı küçük ölçekli işletmelerde 101 bin kişi, orta ölçekli işletmelerde 33 bin kişi ve büyük ölçekli işletmelerde 10 bin kişi arttı. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin mart ayı için ortalama artış beklentisi 210 bindi. Şubat ayı verisi 242 binden 261 bine revize edildi.

FAİZ ARTIŞ İHTİMALİ AZALDI

ABD’de 25 milyondan fazla çalışanın bordro bilgileri kullanılarak hesaplanan ADP özel istihdam verisine göre, mart ayında yıllık ücret yüzde 6,9 yükseldi. Bu oran, şubat ayında yüzde 7,2 olarak kaydedilmişti. Verinin ardından 3 Mayıs’taki ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı​ ihtimali azaldı. Altın fiyatları​ veri sonrası ons altın 2 bin 31 dolara yükselirken, gram altın da 1257 TL’yi aştı.

EKONOMİDE YAVAŞLAMA VAR

ADP Araştırma Enstitüsü Başekonomisti Nela Richardson, rapora ilişkin değerlendirmesinde, mart ayı verilerinin “ekonominin yavaşladığına dair birkaç sinyalden biri “olduğunu belirtti. Richardson, işverenlerin güçlü işe alımlarla geçen bir yılın ardından geri çekildiğini ve ücret artışlarının yavaş yavaş gerilediğini bildirdi.

Kaynak: Bloomberg HT

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...