Tgrt Haber

ABD, petrol tahminini 18 dolar aşağı çekti! Akaryakıta yeni indirimler mi geliyor? (11 Ocak güncel akaryakıt fiyatları)

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
11 Ocak 2023 16:35 - Güncelleme : 11 Ocak 2023 17:17
ABD, petrol tahminini 18 dolar aşağı çekti! Akaryakıta yeni indirimler mi geliyor? (11 Ocak güncel akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatlarının Çin ekonomisinin etkisi ile düşmesinin ardından yurt içinde akaryakıta indirim haberi geldi. Dalgalı seyrine devam eden petrol piyasasında fiyatlanmalar aşağı yönlü hareket etmeye devam ederken milyonlarca araç sahibi yeni indirim haberlerinin gelmesini bekliyor. Uzmanlar fiyatlarda geri çekilmelerin devam edeceğini ifade ederken ABD Enerji Enformasyon İdaresi petrol fiyatları tahminini 18 dolar aşağı çekti.

Rusya’ya tavan fiyat uygulaması ve ABDfaiz​ kararlarına yönelik beklentilerle hafta başında yüzde 8 değer kaybeden petrol​, yurt içine pompaya indirim olarak döndü. Bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzine 63 kuruşluk indirim yapıldı. Böylelikle benzinin litresi İstanbul’da 18 TL’ye kadar geriledi. Petrol piyasalarında yaşanan gerileme sonrası tüm araç sahiplerinde yeni indirim beklentisi oluştu. 

FED FAİZ BEKLENTİSİ FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

Brent​ petrol sabah saatlerinde yüzde 0,52 azalışla güne başlamasının ardından şu sıralar piyasalarda 79,91 seviyesinde işlem görüyor. Fed’in şahin açıklamalarına rağmen Mart ayından sonra faiz artışlarına devam etmeyeceği beklentisi petrol fiyatlarını desteklerken Çin’in 2 yıl aradan sonra dünyaya açılması fiyatlarda gerilemeye neden oldu. Hata başında yüzde 8 değer kaybı yaşayan petrolün bu yıl oynak fiyat hareketlilikleri yaşaması bekleniyor.

ABD STOKLARI BEKLENTİNİN ÜZERİNDE ARTTI

Yaşadığı sert düşüşün ardından yüzde 3’lük bir toparlanma yaşayan brentte ibre yeniden kırmızıya döndü. Bu seferki fiyat dalgalanmalarının ardında ABD ham petrol stoklarındaki artış yatıyor. Ülkedeki ham petrol stokları 2023'ün ilk haftasında önceki haftaya göre dört kattan fazla arttı. ABD’deki olumsuz hava koşulları perakende sektörünü olumsuz anlamda etkilese de petrol fiyatları düşmeye devam ediyor. 

EIA 18 DOLAR AŞAĞI ÇEKTİ

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), stoklarda beklenenin üzerinde gelen artış nedeni ile petrol fiyat tahminini 18 dolar aşağı çekti.  Aralık ayında 101,48 dolar olan tahmin EIA'nın, "Ocak 2022 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"nda, bu yıl için Brent türü ham petrol için 83,10 dolar olarak revize edildi. Küresel petrol arzının bu yıl günlük 101 milyon 100 bin varil, gelecek yıl da 102 milyon 830 bin varil olacağı tahmin ediliyor. ABD'de günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl yaklaşık 12 milyon 410 bin varil olması bekleniyor. 

ÇİN​ TALEBİ ARTACAK

Dünyanın önemli ekonomilerinden Çin’de yaşanan kapanmalar sonrası petrol talebinin azalması fiyatlanmaları zorlaştırdı. Bununla beraber ülkede pandemi kısıtlamalarının azaltılması talebin artacağına yorumlandı. Bu durumun petrol fiyatlarının artacağı anlamına geldiği ifade edildi. Hindistan’da da tüketimin hızla artması bekleniyor. 

YURT İÇİNDE BENZİNE İNDİRİM OLARAK DÖNDÜ

Petrolde yüzde 8’lik gerilemenin ardından benzine  Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzinde 63 kuruş indirim yapıldı. Yeni gelişmelerle beraber akaryakıt fiyatlarına yeniden indirim gelmesi beklentisi gündeme geldi.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL
Anadolu yakasında bir litre benzin fiyatı: 19,52 TL
Motorin (mazot) litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 22.06 TL
LPG litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 10,57 TL
Avrupa Yakası'nda bir litre benzin fiyatı: 18,89 TL
Motorin litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 22.06 TL
LPG litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 10.83 TL

ANKARA
Benzin fiyatı: 19,14 TL
Motorin fiyatı: 22,24 TL
LPG fiyatı: 10,83 TL

İZMİR
Benzin fiyatı: 19,07 TL
Motorin fiyatı: 22,34 TL
LPG fiyatı: 10,58 TL

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...