Tgrt Haber

ABD TÜFE verisi açıklandı, yükselişe geçti: Dünyaca ünlü bankadan rekor altın tahmini

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
14 Kasım 2023 16:52 - Güncelleme : 14 Kasım 2023 17:29
ABD TÜFE verisi açıklandı, yükselişe geçti: Dünyaca ünlü bankadan rekor altın tahmini

Altın fiyatlarını doğrudan etkileyen ABD enflasyon verileri ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklandı. Buna göre ülkede enflasyon yüzde 3,3’lük beklentilerin altında kalarak yıllık yüzde 3,2 oldu. Fed’in gelecek toplantılarda nasıl bir tutum sergileyeceği merak edilirken gözler altın fiyatlarına çevrildi. Alman bankasından ise rekor altın tahmini geldi.

Fed​ yetkililerinden gelen şahin mesajlar piyasa fiyatlanmaları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Fed Başkanı Powell’in “Bundan sonra da dikkatli şekilde hareket edeceğiz. Birkaç ay görülen iyi verilerin bizi yanlış yönlendirmesine veya aşırı sıkılaşma riskine karşı dikkatli olacağız” açıklaması Amerika Merkez Bankası’nın faiz artışlarına devam edeceği sinyalini verdi. Bugün açıklanan enflasyon​ verilerinin beklentilerin altında gelmesi altın​ fiyatlanmalarının etkileyecek gibi görünüyor.

TÜFE​ AYLIKTA DEĞİŞİM GÖSTERMEDİ

ABD’de TÜFE, aylık bazda değişim göstermedi. Yıllık bazda yüzde 3,2 olarak hesaplandı. Piyasa beklentisi ABD enflasyonunun aylık yüzde 0,1 yükselmesi ve yıllık yüzde 3,3 olması yönündeydi. Eylül ayında enflasyon yüzde 0,4 artmış; yıllık enflasyon ise, yüzde 3,7 olarak kaydedilmişti. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası açısından daha önemli olan çekirdek enflasyon da beklentilerin altında gerçekleşti. Çekirdek enflasyon, ekim ayında yüzde 0,2 artarken, yıllık gerçekleşme ise yüzde 4 oldu.

GRAM ALTIN YEŞİLE DÖNDÜ

Orta Doğu’da başlayan çatışmalar sonrasında ons altın, 2 bin dolar seviyelerine gelerek rekor kırdı. Savaş fiyatlanmasının sona ermesi ve şahin mesajlar sonrası dolar güçlendi. Gelişmelere paralel olarak altın fiyatlarında hem ons hem de gram tarafından geri çekilmeler yaşandı.

ABD TÜFE verisi açıklandı, yükselişe geçti: Dünyaca ünlü bankadan rekor altın tahmini

Geçen hafta altın, ABD'li politika yapıcıların şahin açıklamalarının piyasa üzerinde ağırlık yaratması ve Fed Başkanı Jerome Powell​'ın merkez bankasının enflasyonu düşürmek için yeterli çabayı gösterdiğinden "emin olmadığını" söylemesiyle yaklaşık yüze 3 değer kaybetti.  Buna karşın TÜFE verilerinin açıklanmasının hemen ardından yurt içinde gram altın 1.800 TL seviyesinde geri döndü. 1.818 TL rekor seviyesinin altında seyretmeye devam ediyor.

COMMERZBANK'TAN ALTIN TAHMİNİ GELDİ

Almanya'nın ikinci büyük bankası Commerzbank, altın, gümüş, platin ve paladyum için 2024 yılı beklentilerini değiştirdi. Banka, 2024 sonunda ons altın fiyatının 2100 dolar seviyesi ile yeni rekora ulaşmasını bekliyor. Bankaya göre, 2024 sonu için ons gümüş fiyat beklentisini 30 dolardan 29 dolara düşecek. Commerzbank, önümüzdeki sene sonu için ons paladyum fiyat beklentisini 1400 dolardan 1300 dolara indirdi ve ons platin için fiyat beklentisini ise, 1300 dolardan 1200 dolara düşürdü.

DOLAR/TL KURUNDA POZİTİF SEYİR DEVAM EDİYOR

Dolar kuru salı gününe  28,6270 seviyelerinde işlem görerek başladı. Dolar endeksi enflasyon verisinin açıklandığı saatlerde 104 seviyelerine indi. Aynı dakikalarda avro/TL 30,92'den, sterlin/TL 35,53'den satılıyor. ABD enflasyon verisi sonrası ons altın ise ilk tepki olarak 1946 dolardan 1957 dolar seviyesine kadar çıktı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...