Tgrt Haber

ABD TÜFE'si ibreyi yeşile döndürdü, uzman analist 'Altın fiyatları patlayacak' dedi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
15 Kasım 2023 17:20 - Güncelleme : 15 Kasım 2023 17:49
ABD TÜFE'si ibreyi yeşile döndürdü, uzman analist 'Altın fiyatları patlayacak' dedi

ABD TÜFE verisinin beklentilerin altında gelmesi dolar endeksinde değer kaybına neden olurken altını destekledi. Gram altın, 1.818 TL ile son bir ayın en yüksek seviyelerini gördü. Ons altın 1.967 dolara kadar yükseldi. Uzman analist, altın fiyatlarında beklediği seviyeyi açıkladı.

Ons altın​, küresel risklerin azalması ve Orta Doğu’daki savaşın yayılmaması sonrası değer kaybetti. Fed tarafından gelen şahin açıklamalar da altını kritik seviyelerin altına düşürdü. Dün açıklanan TÜFE​ verileri sonrasında dolardaki değer kaybı altını destekledi. Dolar​ kurunun çarşamba günü rekor seviyelere çıkmasıyla gram altın​ son bir ayın en iyi performansını gösterdi.

TÜFE ALTINI DESTEKLEDİ

Ons altın​, çarşamba günü 1.960 doların üzerine çıkarak kayıpları geri almaya başladı.  Fed’in faiz oranlarını artırmayacağı beklentisi değerli metalleri destekledi. ABD hazine tahvil getirilerinin de düşmesi altın fiyatlarının artmasını sağladı. ABD enflasyonu ise yıllık bazda yüzde 3,2 artışla piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Çekirdek enflasyon oranının ise iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesi olan yüzde 4'e düştüğünü gösterdi. 

GRAM ALTIN SON BİR AYIN ZİRVESİNDE

Gram altın fiyatları dolar/TL kurunun rekor seviyelere yükselmesinden destek alarak son bir ayın en yüksek seviyelerine geldi. Ekim ayında 1.728 TL seviyelerine kadar gerileyen gram altın enflasyon ve küresel piyasalardaki risk iştahının artmasına bağlı olarak yeniden yeşile döndü. Uzmanlar gelecek yıl için altının yolunun açıldığını ifade ederek 2 bin – 2 bin 500 TL seviyelerinin görülebileceğinin altını çiziyor.

ABD TÜFE'si ibreyi yeşile döndürdü, uzman analist 'Altın fiyatları patlayacak' dedi

ALTIN PATLAYACAK

ABD hükümeti borç maliyetlerinin artması sorunuyla baş etmeye çalışıyor. Borç endişeleri ABD hazine piyasalarını da etkilerken tahvil getirilerinde düşüş devam ediyor. Amerikalı bir yatırım yöneticisi ve pazar analisti Jess Felder ABD ekonomisine yönelik veriler ışığında önemli değerlendirmeler yaparak şunları söyledi: Hazine piyasalarındaki dalgalanmalar artıkça Fed devreye girmek zorunda kalacak.

Bilanço küçültmeye son veremeyeceklerini söyleyecekler. Ancak piyasaları istikrara kavuşturmak için yeni bir program başlatacaklar. Piyasalar bunu fark edecek ve yeni bir parasal gevşeme turu olarak görecek. İşte o zaman altın fiyatları patlayacak. Felder ons altının 2 bin 700 dolar seviyelerine yükselebileceğini de söyledi.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...