Tgrt Haber

ABD TÜFE'si sonrası dolar düşüşe geçti, uzman analistler 'Sevinmek için erken' dedi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
16 Kasım 2023 16:05 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 16:49
ABD TÜFE'si sonrası dolar düşüşe geçti, uzman analistler 'Sevinmek için erken' dedi

Fed yetkililerinden gelen şahin mesajlar sonrası güçlenen dolar TÜFE’nin altında kaldı. Dolar endeksi bu hafta yüzde 1’den fazla düşüş yaşadı. Piyasalarda risk iştahı artarken doların gelecekteki seyrine ilişkin tahminler gelmeye başladı. Pek çok uluslararası kurum doların gücünü korumasını bekliyor.

Dolar endeksiABD​ enflasyon verilerinin ardından yaşadığı gerileme sonrası toparlanarak arda ikinci seansta da yükseldi. Çarşamba günü açıklanan veriler, ABD'de perakende satışların Ekim ayında beklenenden daha az düştüğünü gösterdi. ABD TÜFE’si ise beklentilerin altında kalarak yıllık 3,2 oldu.     Gelişmeler sonrası Fed’in gelecek toplantıda faiz​ artışına gitmeyeceği beklentisi piyasaların gündemine geldi. Küresel piyasalara yön veren pek çok kurum, doların gelecek dönemde gücünü koruyacağını açıkladı.

DOLARA TÜFE​ BASKISI

Dolar endeksi, perşembe günü 104,5 civarına yükseldi. ABD TÜFE ve ÜFE raporlarının enflasyonist baskıların nihayet hafiflediğini gösterdi. Fed​'in mevcut para politikası sıkılaştırma döngüsünü bitirdiği görüşünü desteklemesi ile dolar bu hafta yüzde 1'den fazla düşüştü. Piyasalar artık merkez bankasının aralık ayında faiz artırımı yapma ihtimalini sıfır görüyor ve gelecek yılın ortasında faiz indirimi ihtimali artıyor. Dolar genel olarak güçlendi ve en belirgin alım faaliyeti Yeni Zelanda ve Avustralya doları karşısında gerçekleşti.

“DOLARIN YÜKSELİŞİNİN SONUNA GELDİK” DEMEK İÇİN ERKEN 

Bloomberg'te yer alan habere göre, Yatırım danışmanlığı şirketleri T. Rowe Price ve Fidelity International’ın da aralarında bulunduğu yüksek profilli bazı şirketlere göre, dolarda yükselişin sonunun geldiğini söylemek için henüz erken olabilir.  T. Rowe Price, Fed’in gelecek yıl faiz indireceğine ilişkin beklentileri abartılı. Şirkete göre, ABD’de büyüme ve diğer büyük ekonomilere kıyasla daha yüksek faiz oranları doları desteklemeye devam edecek.

ABD TÜFE'si sonrası dolar düşüşe geçti, uzman analistler 'Sevinmek için erken' dedi

2024’TE FAİZ İNDİRİMİ BEKLEMİYORUM

Kurumun Sermaye Piyasaları Stratejisti Tim Murray, “Fed’in 2024’te faiz indirmesini beklemiyorum. Doların ‘önemli bir düşüş’ yaşaması için bunun olması gerekir” dedi. Fidelity International da uzun süredir yüksek olan ABD faiz oranlarının, ekonomiyi ABD para biriminin yararına olacak bir gerilemeye sürükleme riski taşıdığını düşünüyor.

BOĞA PİYASASININ SONUNA MI GELDİK?

Fidelity International Portföy Yöneticisi George Efstathopoulos, “’Dolar boğa piyasasının sonu geldi’ diyebileceğimizi düşünmüyorum. Kısmen bu görüşü yansıtacak şekilde genel yerel para birimi pozisyonlarımızı azaltıyoruz” dedi. HSBC’den Charlotte Ong da “Dolardaki mevcut zayıflık, Fed’in daha fazla gevşemesinin fiyatlandırılmasıyla uyumlu ancak piyasalar kendi merkez bankaları için benzer bir güvercin dönüşü fiyatladığından diğer G-10 para birimleri de sıcağı hissedecek. 2024’e girerken, özellikle yumuşak küresel büyüme ve nispeten güçlü ABD getirileri karşısında doların dayanıklılığına ilişkin görüşümüzü koruyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...