Tgrt Haber

ABD'de enflasyon beklentileri aştı!

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: BloombergHT, Dünya
12 Ekim 2023 16:08 - Güncelleme : 12 Ekim 2023 16:16
ABD'de enflasyon beklentileri aştı!

ABD'de enflasyon aylık yüzde 0,4 ile beklentilerin üstünde geldi. Yıllık enflasyon ise değişmeyerek yüzde 3,7 olarak gerçekleşti.

ABD​'de enflasyon​ aylık yüzde 0,4 ile beklentilerin üstünde geldi. Yıllık enflasyon beklentilere paralel olurken yüzde 3,7 olarak gerçekleşti.

Yıllık bazda TÜFE​ yüzde 3,7 artarak sabit kaldı. TÜFE'nin yüzde 3,6 artması bekleniyordu.

BENZİN FİYATI​ 5,4 ARTTI

ABD’de üretici fiyat endeksi Eylül'de bir ay öncesine göre yüzde 0,5 artarken, benzin fiyatı aynı dönemde yüzde 5,4 arttı. Gıda ve enerji hariç ÜFE​ yüzde 0,3 yükseliş kaydetti. ÜFE’de bir öncesine göre artış oranı yüzde 2,2 oldu.

YILLIK ENFLASYON BEKLENTİLERE PARALEL GELDİ

Enerji ve gıda fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon eylülde beklentilere paralel yüzde 3,1 arttı. Çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 4,1'le beklentilerle aynı artışı kaydetti. Çekirdek göstergelerde beklentilere paralel gerçekleşme dikkat çekti. Eylül'de enerji ve gıda hariç tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,3; bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 arttı.

Ankette aylık çekirdek enflasyon beklentisi yüzde 0,3; yıllık çekirdek enflasyon beklentisi ise yüzde 4,1 olmuştu.

Çarşamba günü gelen üretici fiyatlarına ilişkin veriler, enerji kalemlerinin etkisiyle beklentileri aşan bir enflasyona işaret etmişti.

ABD'DE ÜFE BENZİN FİYATLARININ ETKİSİYLE BEKLENTİNİN ÜZERİNDE ARTMIŞTI

ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Eylül'de aylık bazda yüzde 0,5 ve yıllık bazda yüzde 2,2 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD'de Üretici Fiyat Endeksi Eylül’de yükselen enerji maliyetlerinin etkisiyle beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti.

Kaynak: BloombergHT, Dünya

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...