Tgrt Haber

ABD'de enflasyon verileri açıklandı! Son 40 yılın zirvesini gördü

10 Mart 2022 17:00 - Güncelleme : 10 Mart 2022 17:52
ABD'de enflasyon verileri açıklandı! Son 40 yılın zirvesini gördü

Son dakika haberi: ABD'de yıllık enflasyon şubat ayında yüzde 7.9'a çıkarak son 40 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

ABD'de enflasyonda yükseliş ivmesi Şubat'ta da devam etti. ABD'de Şubat ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 arttı. Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 7,5 olarak kaydedilmişti.

Aylık bazda bakıldığında enflasyon yüzde 0,8 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Çekirdek enflasyon göstergelerinde de sürpriz yaşanmadı. Buna göre, gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi aylık bazda yüzde 0,5; yıllık bazda da yüzde 6,4 yükseldi.

ENFLASYONUN DAHA DA ARTACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

Veriler ABD'de akaryakıt fiyatlarındaki rekor seviyelerden önce açıklanan son enflasyon verisi olarak kaydedildi. Daha önce Şubat ayında enflasyonun zirve yapacağı öngörülürken, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın devam etmesiyle fiyatların yükseleceği beklentisi önümüzdeki dönemde enflasyonun artmaya devam edeceği yönündeki öngörüleri destekledi.

YÜKSEK FAİZ ORANLARI KAPIDA

Ekonomistler, TÜFE artışlarının beklentileri aşmaya devam etmesi halinde, ABD Merkez Bankası (FED) tarafından daha yüksek faiz oranları getirebileceğini ancak enflasyon baskılarının hafifletilmesi için daha yavaş bir oran artış hızına yol açabileceğini belirtiyor.

FED, faiz artırımlarının temposu ve ölçeğinin verilere bağlı olacağını söyledi. Sıkılaştırmanın hızı konusunda netlik olmamasına rağmen, FED’in Mart ayında faiz oranlarını artırmaya başlaması bekleniyor.

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZE DOKUNMADI

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası piyasaların beklentileri doğrultusunda yüzde -0,50 düzeyindeki politika faizine dokunmadı. Enflasyonun ocakta yüzde 5,1 ile Euro Bölgesi’nde beklentilerin aksine tekrar rekor tazelemesi ECB’nin parasal teşviklerini geri çekmesi hususunda baskıyı yükseltiyor. Ancak Omicron vakalarının bölgede özellikle hizmet sektöründeki büyümeyi yavaşlatması ve enerji fiyatlarındaki artışın Euro Bölgesi genelinde üretici fiyatlarını da rekor düzeylerde artırması ECB’nin ekonomiyi zedelemeden destekleri azaltmasını da zorlaştırıyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...