Tgrt Haber

ABD'den gelen veri altına yaradı, beş ayın zirvesine çıktı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
03 Kasım 2023 17:08 - Güncelleme : 03 Kasım 2023 17:22
ABD'den gelen veri altına yaradı, beş ayın zirvesine çıktı

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Fed faiz kararlarını ve altın fiyatlarını etkileyecek tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında gerçekleşti. Ons altın, 2 bin doların üzerinde, gram altın 1.819 TL’de seyrediyor. Dolar endeksi ise yarım puanlık gerileme kaydetti.

ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam​ verileri beklentilerin altında gerçekleşti. ABD​'de tarım dışı istihdam ekimde 150 bin kişi artarak beklentilerin altında gerçekleşirken, işsizlik oranı​ yüzde 3,8'den 3,9'a yükseldi. Verinin açıklanmasının ardından gözler altın fiyatlarına çevrildi. Verinin açıklanmasının ardından ons altın 2 bin sınırını aştı. 

BEKLENTİLERİN ALTINDA

ABD’de ülkede tarım harici sektörlerde istihdam ekimde 150 bin kişi arttı. Piyasa beklentilerinin altında artış kaydeden tarım dışı istihdam verisinin, bu dönemde 180 bin kişi artması öngörülüyordu. Ekim ayında istihdam, sağlık hizmetleri, kamu ve sosyal destek sektörlerinde artarken, grevler nedeniyle imalat sektöründe azaldı.

ALTIN BEŞ AYIN ZİRVESİNDE

Tarım dışı istihdama ilişkin ağustos ve eylül ayı verilerinde ise revizyona gidildi. Buna göre, tarım dışı istihdamdaki artış ağustos için 227 binden 165 bine ve eylül için 336 binden 297 bine düşürüldü. ABD'de işsizlik oranı ise ekimde 0,1 puan artarak yüzde 3,9'a yükseldi. Ons altın, ABD verilerinin ardından beş ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Yükselişte ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artıracağı yönündeki beklentileri güçlendirmesi ve Hazine getirileri etkili oldu. Bu da getirisi olmayan yatırım enstrümanlarına olan talebi artırdı.

ABD'den gelen veri altına yaradı, beş ayın zirvesine çıktı

GRAMDA SAĞLAM YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Ons altındaki artışlara paralel olarak gram altında pozitif olan yön yerini sağlamlaştırdı. Altın, haftanın son işlem gününde 1.819,13 TL ile son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Kapalıçarşı’da gram fiyatı 1.855 TL olarak izleniyor.

DOLAR ENDEKSİ GERİLEDİ

Öte yandan doların küresel piyasalardaki değeri de düşüşe geçti. Çarşamba günkü Fed​ kararı sonrası gerileme kaydeden dolar endeksi 106 seviyesine gerilemesinin ardından 105’e kadar düştü. Verinin açıklanması sonrası döviz piyasalarında oynaklık artarken DXY yarım puan düşüşle eylül seviyelerine geldi. 

EURO DOLAR KARŞISINDA YEDİ AYIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

Euro, ABD'de beklenenden zayıf istihdam büyümesinin desteğiyle Eylül ortasından bu yana ilk kez 1,07 dolar sınırını geçti. Fed kararlarının ardından dolara karşı yükselen Euro, son yedi haftanın en yüksek seviyesini görmüş oldu.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI​ İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...