Tgrt Haber

ABD’den yüksek akaryakıt fiyatlarına çözüm! İşte Biden’ın planı

12 Nisan 2022 22:53 - Güncelleme : 13 Nisan 2022 00:26
ABD’den yüksek akaryakıt fiyatlarına çözüm! İşte Biden’ın planı

Brent petrolün varil fiyatı kısa süreli düşüşün ardından 104 dolar seviyesine tekrar yükselirken ABD’den artan akaryakıt fiyatlarına yönelik yeni hamle geldi. ABD Başkanı Biden benzin fiyatlarını kontrol altına almak amacıyla yaz aylarında yüzde 15 etanol karışımlı benzinin satışına izin vereceği bildirildi.

Ukrayna-Rusya savaşının gölgesinde Mart ayı Brent petrolün varil fiyatı 140 dolara yaklaşarak son 14 yılın rekorunu kırdı. Yemenli Husiler’in Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları, Çin’de artan koronavirüs vakaları ve Moskova yönetimine uygulanan yaptırımlar ile dalgalı bir seyirde bulunan petrol piyasası geçtiğimiz günlerde 100 doların altını test etti. Yaşanan düşüşün devam etmesini bekleyen ve akaryakıta da yansımasını bekleyen sürücüler yeni haftadaki yükseliş ile adeta hüsrana uğradı.

ABD’DEN BENZİNİ DÜŞÜRECEK HAMLE

Brent petrolün varil fiyatındaki düşüş kısa sürdü ve tekrar 104 dolar bandına yükseldi. Yaşanan artış nedeniyle akaryakıt fiyatları tekrar yükselirken ABD’den yeni bir hamle geldi. ABD Başkanı Biden benzin fiyatlarındaki dalgalanmalı durduracağı planını Beyaz Saray duyurdu.

YAZIN SATIŞA BAŞLAYACAK

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Biden’ın benzin fiyatlarını düşürmek için “elinden gelen her şeyi yapmaya kararlı olduğu” aktarıldı. Açıklamada Biden'ın yakıt arzını artırarak benzin fiyatlarını düşürme hedefine ulaşmak için yeni adımlar attığı belirtilen açıklamada, yüzde 15 etanol karışımı kullanan ve "E15" adı verilen benzinin bu yaz aylarında satışına izin verileceği kaydedildi.

ABD TAHMİNİ AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE ETTİ

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, petrol piyasasında yüksek seviyede belirsizlik bulunduğuna işaret ederek, bu yıla ilişkin Brent ve Batı Teksas türü (WTI) ham petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti.

13 NİSAN GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Türkiye Petrolleri'nin internet sitesinden elde edilen verilere göre 12 Nisan güncel akaryakıt pompa fiyatları şöyle; Motorinin litre fiyatına İstanbul Avrupa Yakası’nda 1,03 TL indirim gelirken Anadolu Yakası’nda ise 1,02 TL indirim geldi. Başken Ankara’da motorine gelen indirim pompaya 1.02 TL olarak yansırken İzmir’de ise 1,04 TL olarak yansıdı.

13 NİSAN MOTORİN FİYATLARI 

İstanbul Avrupa Yakası: 20,18 TL
İstanbul Anadolu Yakası: 20,21 TL
Ankara: 20,29 TL
İzmir: 20,29 TL

13 NİSAN BENZİN FİYATLARI

Benzinde ise herhangi bir fiyat değişikliği beklenmiyordu. İndirimin hafta ortasında geleceği belirtilen benzin fiyatlarında küçük de olsa bir artış yaşandı.
İstanbul Avrupa: 19,00 TL
İstanbul Anadolu: 19,01 TL
Ankara: 19,10 TL
İzmir: 19,12 TL

13 NİSAN OTOGAZ (LPG) FİYATLARI

İstanbul: 11,77 TL
Ankara: 11,83 TL
İzmir: 11,63 TL

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...