Tgrt Haber

ABD’li yatırım bankasından TCMB uyarısı: Mevcut döngü sonrasında bile faiz artırabilir

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Dünya
15 Aralık 2023 15:48 - Güncelleme : 15 Aralık 2023 15:54
ABD’li yatırım bankasından TCMB uyarısı: Mevcut döngü sonrasında bile faiz artırabilir

ABD’’nin dev yatırım bankası Morgan Stanley’den TCMB uyarısı geldi. Banka, Merkez Bankası'nın mevcut döngü sonrasında bile faizleri artırabileceğini öngördü. Alina Slyusarchuk’un aralarında olduğu banka ekonomistleri Ocak ayında gerçekleştirilecek 250 baz puanlık ek bir artış ile yüzde 45’lik nihai faiz oranına ulaşılmasını bekliyor.

ABD’li yatırım bankasından TCMB​ için faiz arttırım öngörüsü geldi. Morgan Stanley​ raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sözlü yönlendirmesi ve enflasyon​ görünümüne bağlı olarak, gelecek haftaki toplantısında politika faiz oranını 250 baz puan artırmasını bekliyor.

EKONOMİSTLERDEN NİHAİ FAİZ ORANI​ ÖNGÖRÜSÜ

Alina Slyusarchuk’un aralarında olduğu banka ekonomistleri Ocak ayında gerçekleştirilecek 250 baz puanlık ek bir artış ile yüzde 45’lik nihai faiz oranına ulaşılmasını bekliyor.

Bankanın raporunda “Önümüzdeki aya ilişkin herhangi bir spesifik sinyal olup olmadığını görmek için gelecek haftaki toplantının karar metnini izleyeceğiz” değerlendirmeleri yer aldı.

TCMB’NİN SIKILAŞTIRMA DÖNGÜSÜ NE ZAMAN SONA ERECEK?

TCMB'nin gelecek haftaki toplantıda mevcut sıkılaştırma döngüsünün sonuna ilişkin sinyal verebileceğini ancak buna karşın enflasyon görünümüne bağlı olarak gerekmesi halinde faiz artırımı kapısını açık bırakabileceğini öngören ekonomistler mevcut sıkılaştırma döngüsünün Ocak ayında sona ereceğini düşünüyor.

“DEZENFLASYON PATİKASI ÜZERİNDE YUKARI YÖNLÜ RİSKLER VAR”

Morgan Stanley, TCMB'nin 2024 sonunda enflasyonun yıllık yüzde 36’ya inmesini beklediğine işaret ederek, burada öngörülen dezenflasyon patikası üzerinde yukarı yönlü riskler olduğunu belirtti.

Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 71,6 ile zirve yapacağını öngören banka ekonomistleri Aralık 2024’te manşet enflasyonun yüzde 42,3’e gerilemesini bekliyor.

Kaynak: TGRT Haber, Dünya

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...