AK Parti'den asgari ücret açıklaması: Enflasyona ezdirmeyiz!
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında asgari ücrete dair önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti'nin başından beri ücretleri enflasyona ezdirmediğini belirten Yılmaz, "Asgari ücretle ilgili değerlendirmenin ne zaman yapılacağını göreceğiz" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Kanal7 ekranlarında asgari ücrete dair önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti'nin başından beri ücretleri enflasyona ezdirmediğini belirten Yılmaz, "Asgari ücretle ilgili değerlendirmenin ne zaman yapılacağını göreceğiz" dedi.
"ZAM YAPILACAĞINI DUYUYORUZ"
Enflasyonla mücadele edilirken bir yandan da dar kesimlerin enflasyona ezilmemesi için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Yılmaz, "KDV indirimleri yapıldı, emekliye memura zamlar yapıldı. Şimdi yıl ortasında da zam yapılacağını duyuyoruz" dedi.
"PANDEMİ TÜM DÜNYADA ENFLASYONU TETİKLEDİ"
Koronavirüs salgını ile birlikte enflasyonun bütün dünya ülkelerinde artışa geçtiğiniz belirten Yılmaz, birçok ülkenin sosyal kesimleri ayakta tutmak için yüksek harcamalar yaptığı söyledi.
Salgınla birlikte üretimin durduğunu ama ülkelerin çok para harcadığını söyleyen Yılmaz, "Bütün dünya bunu yaptı ve bizde de yaşandı. Çok zor bir dönemden geçti dünya. Dolayısıyla bol paranın olduğu bir dönem yaşandı ve bunun etkilerini yaşıyoruz şuanda" dedi.
"Pandemiden önce 15 Temmuz yaşandı ve tam onu toplarken pandemi geldi" diyen Yılmaz, dövüz kuru piyasalarında dengesizlik yaşandığını ve bununla birliikte enflasyonla karşı karşıya kalındığını söyledi.
"ZORLU BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ"
Cevdet Yılmaz konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Baz etkisi dediğimiz bir şey var, geçmiş dönemde enflasyonun çok yüksek olduğu dönemlerde mukayese ettiğimizde enflasyon düşüyor. Yaz döneminde ise malum iklim koşulları gereği gıda fiyatlarında düşüş beklenir. Kuraklık sadece gıdayı değil enerjiyi de etkiledi. Sadece enerjide 165 milyar lira halkımıza maliyet yansımasın diye destek verdi. Kuraklığın sona ermesiyle birlikte gerek enerjide gerek gıdada sonuçlar alacağız. Bir de savaş var tabi, o da enerji ve gıda fiyatlarında olumsuz etki yarattı. Yaptırımlar da ekonomik yük ortaya çıkardı. Bunlarla birlikte hakikaten zorlu bir dönemden geçiyoruz.
"TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİ DEVAM EDİYOR"
Türkiye'nin ekonomik büyüklüğünü düşününce bu rakamlar karşılanmayacak değil. Finans çevreleri kimin parasını ödeyebileceğini bilirler. Türkiye bu zamana kadar borcunu ödememezlik yapmadı. Dünyada da faizlerin arttığını görüyoruz. Bir taraftan büyüme ve istihdam var diğer taraftan enflasyonu engelleme var. Türkiye'nin kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 40 civarında. Avrupa'ya baktığınızda bu yüzde 90'a gelmiş durumda. ABD'ye baktığınız yüzde yüzün üzerinde. Dolayısıyla Türkiye kamu borcu yüksek bir ülke değil. Borçlanma ihtiyacını zaman içerisinde azalttık.
1 YIL SONRA EKONOMİDE NELER OLUR?
Pandeminin getirdiği sıkıntılar azalacaktır. Dünyadaki arz talep dengesini bulacaktır. Savaşın bitmesi de gelecek yıl anlamında farklı bir ortam oluşturacaktır. Dünya belirsizliklerle dolu, bugünden gördüklerimizi söylüyoruz. Hükümetimiz tüm gelişmelere gerekli reaksiyonu verecektir.
Bingöl'de çok güzel bir atmosfer var, terörün artık konuşulmadığı güvenin oturduğu bir ortam var. Terörden en çok zararı bölge insanı gördü. Terörün ortadan kalkmasından da en büyük faydayı bölge insanı yaşıyor"