Tgrt Haber

Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerine ÖTV zammı yolda! Ocakta hepsi değişiyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
05 Aralık 2023 14:04 - Güncelleme : 05 Aralık 2023 14:11
Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerine ÖTV zammı yolda! Ocakta hepsi değişiyor

Ocak ayında açıklanacak enflasyon verisiyle birlikte üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) zam gelecek. Yeni yılda akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerine ÖTV oranında artış yapılacak. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında aralık ayında Yİ-ÜFE sıfır dahi açıklansa ÖTV’ye en iyimser" tahmin ile yaklaşık yüzde 25 zam yapılacağını açıkladı.

2024 yılına kısa bir süre kala ocak ayında yapılacak zamlar da konuşulmaya başlandı. Ocak ayında açıklanacak aralık enflasyonuyla birlikte Özel Tüketim Vergisi’ne de (ÖTV) üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında zam yapılacak.

ÖTV artışı en çok akaryakıt​, sigara ve alkol​ grubunu etkileyecek. Cumhurbaşkanı kararıyla özel tüketim vergisi kanununun 12. maddesinde yer alan "ÖTV (III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi tutarlarının ocak ve temmuz aylarında, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılacağına" yönelik hükmünün Temmuz-Aralık dönemi için uygulanmamasına karar verilmişti.

ÜFE YÜZDE 53,15 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı verilerine göre, kasım itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 53,40, yurt içi üretici fiyatları yüzde 53,15 arttı.

AKARYAKIT, ALKOL VE TÜTÜNE YÜZDE 25 ZAM YOLDA

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında; aralık ayında Yİ-ÜFE sıfır dahi açıklansa akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerinin maktu ÖTV tutarlarına "en iyimser" tahmin ile yaklaşık yüzde 25 zam yapılacağını belirtti.

Bingöl, bir litre alkolde 845,96 TL olan ÖTV tutarının 3 Ocak tarihinde 1.057,45 TL'ye yükseleceğini söyledi. Bingöl, "Bu artış da bu ürünlerin satış fiyatına zam olarak yansıyacaktır" dedi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Taner sayil 5 Aralık 2023 15:09

Enflasyon düşecekmiş.zam yapmak moda olmuş,hükümette buna uydu,Enflasyon düşecekmiş hikaye,daha yılbaşi gelmeden zaM modası başladı,saçmalardan seçmeler..

Sonraki Haber Yükleniyor...