Tgrt Haber

Akaryakıt fiyatlarına yeni düzenleme: Bayilerin zararı pompaya yansımayacak

05 Mart 2022 10:56 - Güncelleme : 05 Mart 2022 12:28
Akaryakıt fiyatlarına getirilecek yeni düzenleme ile bayilerin zararı benzine yansımayacak

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) maliyetlerin artmasına rağmen kar marjları değişmeyen akaryakıt istasyonlarıyla ilgili düzenlemeye gidiyor. Taşıt Tanıma Sistemi’ndeki (TTS) komisyoncuların aradan çıkarılacağı yeni düzenlemeyle bayi, sistemdeki zararını benzin fiyatlarına yansıtmayacak.

Akaryakıt fiyatlarına getirilecek yeni düzenleme ile bayilerin zararı benzine yansımayacak

Rusya’nın Ukrayna’ya işgal girişimi nedeniyle yükselen enerji fiyatlarını azaltmak için çözüm aranıyor. Maliyetlerin artmasına rağmen kar marjları değişmeyen akaryakıt istasyonlarını desteklemek için Taşıt Tanıma Sistemi'nde (TTS) bayileri zarara uğratan dağıtıcı şirket komisyonları ortadan kaldırılıyor. Akaryakıt bayilerinin kar marjları komisyoncular aradan çıkarılacağı için dolaylı olarak artacak. Bu sistem ile akaryakıt fiyatları üzerinde oluşabilecek baskı unsurlarının önleneceği belirtiliyor

EPDK DEVREYE ALACAK

Sabah’ın haberine göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılacak düzenleme ile yeni Taşıt Tanıma Sistemi devreye sokularak şirket araçları için alınan yakıtta dağıtıcı komisyonları ortadan kaldırılacak. Böylece dolaylı olarak daha fazla gelir elde edecek olan benzin istasyonları benzinde dağıtıcı ve distribütör komisyonlarında artış yapmak durumunda kalmayacak.

TTS’DE ALARM

Akaryakıt şirketlerinin kendi çalışanları veya TTS distribütörleri aracılığıyla şirketlerle anlaşarak geliştirdiği satış kanalı TTS bir süredir alarm veriyordu. Dağıtım şirketleri tarafından yapılan ikili anlaşmalar nedeniyle istasyonlar ‘hangi müşteriye ne kadar indirim yapıldığını’ bilmeden istasyona gelen araçlara yakıt veriliyordu. Biriken TTS satışları için her 15 günde bir dağıtım şirketleri tarafından bayilere prim faturaları kesilirken günü geldiğinde bu para da bayilerin hesaplarına aktarılıyordu. Mevcut sistemde anlaşma yapılan müşterilere ödenen yüzde 5-8 arası iskontolar sebebiyle bayiler zarara uğruyor, dağıtım şirketinin müşterisine parasını ödeyerek aldığı akaryakıtı veresiye veriyor, vade, işçilik ve istasyon gideri gibi maliyetleri cebinden karşılıyordu. Bu nedenlerden dolayı bir süredir bayiler, şirket araçlarına ya kota uyguluyor ya da yakıt vermiyordu.

“AKARYAKITTA YENİ DÜZENLEMEYİ HATAYA GEÇİRİYORUZ”

Ankara ve İstanbul ticaret odalarıyla görüşme yaptıklarını belirten EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji sektöründeki tüm kesimleri dinleyerek, her türlü hesaplama ve maliyetleri yaparak mağduriyetleri önlemeye çalıştıklarını söyledi.

Akaryakıt bayilerinin mağduriyeti olduğunu aktaran Yılmaz, “Şimdi hayata geçirmeyi planladığımız yeni düzenlemeyle akaryakıt dağıtım şirketlerinin Taşıt Tanıma Sistemi'nde bayilere yansıttığı komisyon tutarlarını artık yansıtmamasını isteyeceğiz. Yani dağıtım şirketleri müşterileriyle yapacağı anlaşmalarda kendi kâr oranları üzerinden pazarlık yapabilecekler. Bayinin karı ise bayide kalacak" dedi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...