Tgrt Haber

Güncel akaryakıt fiyatları ne kadar? Akaryakıt indirimiyle birlikte benzin fiyatları ne kadar oldu?

28 Aralık 2021 17:27
Güncel akaryakıt fiyatları ne kadar? Akaryakıt indirimiyle birlikte benzin fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kurunun yükselmesiyle birlikte akaryakıt ücretlerinde fahiş fiyat uygulaması araç sahiplerinin belini bükmüştü. Döviz kurunun hızlı düşüş yaşamasıyla birlikte akaryakıt indirimini de beraberinde getirdi. Akaryakıta yapılan indirimle birlikte araç sahipleri; benzin, motorin ve mazot fiyatları düştü mü, ne kadar oldu? Sorularının yanıtını arıyor. Motorin ve LPG otogaz fiyatlarına pompaya yansıyacak şekilde indirim geldi mi? Güncel akaryakıt fiyatları ne kadar? İşte 28 Aralık 2021 Akaryakıt, benzin fiyatları son durum…

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörlerden biri akaryakıt oldu. Doların rekor kırarak yükselmesi, TL’nin dolar karşısındaki hızlı kaybı ekonomide ciddi sıkıntılar yaşanmasına sebep olurken, akaryakıt fiyatları aşırı etkilenerek sektörde ciddi problemlerin yaşanmasına neden oldu. Yapılan müdahaleler sonrası döviz kurundaki hızlı düşüş ekonomide tekrar düzelme beklentisi oluştururken akaryakıt istasyonu sahipleri fiyatlarda düşüş olması sonrasında tüm sektörlerde olumlu etkilerinin olacağını söylüyor. Döviz kurunda yaşanan set düşüş, motorin ve benzin fiyatlarında indirimi de beraberinde getirdi. Benzin litre fiyatı ne kadar olduğu araç sahipleri tarafından araştırılan konular içerisinde. Peki, Akaryakıt, mazot, motorin fiyatı ve benzin fiyatları ne kadar oldu? 1 litre benzin kaç lira oldu? Güncel akaryakıt fiyatları ne kadar? Akaryakıt indirimi pompa fiyatlarına yansıdı mı? İşte detaylar…

BENZİN FİYATLARINA İNDİRİM!

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

BENZİN VE MOTORİNDE İNDİRİM POMPA FİYATLARINA YANSIMAYACAK!

Güncel akaryakıt fiyatları ne kadar? Akaryakıt indirimiyle birlikte benzin fiyatları ne kadar oldu?

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), 24 Aralık günü akşam saatlerinde akşam saatlerinde yayınladığı duyuru ile benzin ve motorin fiyatlarına gelen indirimi duyurdu. EPGİS tarafından benzinde 1,63 TL, motorinde 1,65 TL indirim uygulandığı açıklandı. Ancak gelen indirim pompa fiyatlarına yansımadı. Vatandaşların merakla beklediği indirim ÖTV vergisi yerine sayıldı. Benzin ve motorinde bu gece yarısından geçerli olacak indirim, ÖTV'nin yerine konulmasında kullanılacak ve pompa fiyatlarına yansıtılmayacak.

Benzin ve motorinde bu gece yarısından geçerli olacak indirim, ÖTV'nin yerine konulmasında kullanılacak ve pompa fiyatlarına yansıtılmayacak.

Benzinde 1 lira 63 kuruş, motorinde ise 1 lira 65 kuruşluk indirim bu gece yarısından itibaren geçerli olacak.

Söz konusu indirimler ÖTV'deki kaybın giderilmesinde kullanılacağı için pompa fiyatlarına yansımayacak. İndirimlerin ÖTV marjını aşmasının ardından tüketiciye yansıtılması bekleniyor.

Akaryakıt fiyatlarında 2018 Mayıs ayı ortasında eşel mobil sistemine geçilmiş ÖTV destekleriyle zamlar tüketiciye yansıtılmamıştı. Eşel mobil sistemiyle devletin akaryakıt fiyatlarını sabit tutmak için bu yıl sonu itibarıyla feragat ettiği rakamın 60 milyar liranın üstünde olacağı hesaplanıyor.

Benzinin litresi Ankara'da ortalama 11,66 liradan, İstanbul'da 11,61 liradan ve İzmir'de 11,68 liradan satılıyor. Motorinin litresi ise Ankara'da ortalama 11,53 liradan, İstanbul'da 11,47 liradan ve İzmir'de 11,55 liradan satışa sunuluyor.

NE KADARLIK ÖTV MARJI KALDI?

Güncel akaryakıt fiyatları ne kadar? Akaryakıt indirimiyle birlikte benzin fiyatları ne kadar oldu?

İndirim için kalan ÖTV marjı benzinde 90 kuruş, motorinde 40 kuruş, LPG'de 1 TL. Bu tutarlar aşılana kadar akaryakıt fiyatlarına indirim pompaya yansımayacak.

ÖTV'YE DÖVİZ AYARI

Dün açıklanan karara göre, akaryakıt ürünlerinde ÖTV, ürünlerin döviz cinsinden fiyatlarının azalış tutarı kadar artırılacak.

Ürünlerin fiyatlarında yaşanan düşüş pompa yerine ÖTV'ye yansıyacak. Söz konusu artışlar hiçbir şekilde 2 Nisan 2020 tarihli ÖTV tutarlarını geçmeyecek.

GÜNCEL BENZİN LİTRE FİYATLARI (28 ARALIK 2021)

  • İstanbul'da benzinin litresi: 12,23 TL
  • İzmir'de benzinin litresi: 12,30 TL
  • Ankara'da benzinin litresi: 12,28 TL

GÜNCEL MOTORİN LİTRE FİYATLARI (28 ARALIK 2021)

  • İstanbul'da motorin litresi: 12,02 TL
  • İzmir'de motorin litresi: 12,10 TL
  • Ankara'da motorin litresi: 12,08 TL

GÜNCEL LPG LİTRE FİYATLARI (28 ARALIK 2021)

  • İstanbul'da LPG litresi: 9,27 TL
  • İzmir'de LPG litresi: 9,15 TL
  • Ankara'da LPG litresi: 9,32 TL

AKARYAKIT FİYATLARININ HESAPLANMASI

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor. Türkiye'de LPG ürün fiyatlaması ise Cezayir'de bulunan Sonatrach piyasa fiyatları takip edilerek yapılıyor.

Sonraki Haber Yükleniyor...