Tgrt Haber

Akaryakıta yeni indirimler yolda: Dünyaca ünlü banka petrol tahminini düşürdü

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
13 Kasım 2023 11:37 - Güncelleme : 13 Kasım 2023 12:02
Akaryakıta yeni indirimler yolda: Dünyaca ünlü banka petrol tahminini düşürdü

İsrail ile Hamas güçlerinin 7 Ekim'de çatışmaya başlaması küresel piyasalarda paniğe yol açtı. Fiyatlanması hakkında en çok endişe edilen emtia ise petrol oldu. İran’ın savaşa dahil olacağı korkusu azalırken petrol fiyatları da geriledi. Üç haftadır düşen petrol için dünyanın önemli yatırım bankalarından Goldman Sachs da tahminlerini revize etti.

Orta Doğu​ geriliminde piyasaları en çok korkutan gelişme Tahran’ın savaşa dahil olması endişesi oldu. İran’ın dünya petrolünün büyük bir kısmının geçtiği Hürmüz Boğazı’nı kapatacağı korkusu ve risklerin artması petrolü bir süreliğine zirveye taşıdı. Beklenen gelişmelerin gerçekleşmemesi ve doların güç kazanması siyah madeni zirve seviyelerin altına itti. Goldman Sachs​ fiyat tahminlerini aşağı yönlü düşürürken yurt içinde akaryakıta indirim geldi. Küresel piyasalardaki gelişmeler "Akaryakıta yeni indirimler gelir mi?" sorusunu akıllara getirdi.

ÇİN PETROL​ TALEBİ AZALDI

Fiyatlarda beklenen artışların yaşanmamasında ABD ve Çin'deki talebin yavaşlamasına ilişkin endişeler de etkili oldu. Brent ham petrol vadeli işlemleri pazartesi günü varil başına 81 doların altına düştü. Böylelikle kazançlarının bir kısmını geri verdi.  Uluslararası Enerji Ajansı (EIA) geçen hafta ABD petrol tüketiminin bu yıl günde 300 bin varil azalacağını duyurdu. Çin'deki zayıf ekonomik veriler enerji talebinde zayıflama korkusunu artırdı.

Ayrıca Çinli rafineriler aralık ayı için Suudi Arabistan'dan daha az petrol talebinde bulundu. İsrail-Hamas çatışmasının Orta Doğu'dan gelen petrol arzına zarar vereceği yönündeki endişelerin azalması da ham petrol fiyatları üzerinde baskıya neden oldu. Bu arada, Irak'ın OPEC+ petrol kesintilerine destek açıklamasının ardından petrol fiyatları cuma günü yaklaşık yüzde 2 arttı. 

Akaryakıta yeni indirimler yolda: Dünyaca ünlü banka petrol tahminini düşürdü

GOLDMAN SACHS PETROL TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

Goldman Sachs, küresel iklim nedeniyle petrol fiyat tahminlerini değiştirdi. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Brezilya, Venezuela ve Nijerya gibi üreticilerden gelen yüksek arz ve sıcak geçen 4. çeyrek nedeniyle ısınmaya yönelik talep azaldı. Böylelikle banka, brent petrol fiyat tahminini düşürdü. Bloomberg’te yer alan habere göre, banka 2024 için Brent petrol tahminini 98 dolardan 92 dolara çekti.

Samantha Dart ve Daan Struyven'in de aralarında bulunduğu analistler, 12 Kasım tarihli notta, tahminlerin OECD ticari stoklarındaki yukarı yönlü sürprizler nedeniyle de aşağı yönlü revize edildiğini belirtti. Notta talebe ilişkin öngörüler de yer aldı. Buna göre, Goldman bu yıl günde 2,5 milyon varillik talebe takiben 2024 yılında 2024 yılında 1,6 milyon varillik talep tahmininde bulundu. Analistler notlarında "Talepteki bu süregelen esneklik, bize göre petrol fiyatlarındaki toparlanmaya katkıda bulunacaktır, ancak petrol fiyatlarında şimdi daha düşük bir zirve bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

AKARYAKITA İNDİRİM GELDİ

Öte yandan yaşanan gelişmelere paralel olarak yurt içinde akaryakıta indirim geldi. Geçtiğimiz aylarda zam üstüne zam gelen benzin ve motorin neredeyse 40 liraya kadar dayandı. Bu gece yarısından itibaren motorine 1 lira 64 kuruş indirim gelmesi bekleniyor. Böylece motorinin litresi İstanbul'da 36 lira seviyesine gerileyecek.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 34,48 TL

Motorin fiyatı: 37,99 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 34,52 TL

Motorin fiyatı: 38,05 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 35,14 TL

Motorin fiyatı: 38,64 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 35,24 TL

Motorin fiyatı: 38,79 TL

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...