Tgrt Haber

Akaryakıta zam mı geliyor? Dünyaca ünlü kuruluştan 2 yıllık petrol tahmini

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
30 Mart 2023 17:06 - Güncelleme : 30 Mart 2023 17:13

Bankacılık krizleri ve doların küresel piyasalardaki yükselişi petrol fiyatları üzerindeki baskıyı artırarak fiyatların son bir buçuk yılın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. Çin’den gelecek veriler beklenirken arz sıkışıklığı fiyatların dip seviyelerden toparlanmasını destekledi. Geçtiğimiz hafta yurt içinde benzin fiyatlarına bir buçuk ay sonra zam geldi. Akaryakıta yeniden zam gelecek mi? sorusu merak edilirken dünyaca ünlü finans kuruluşu Barclays 2023-2024 petrol tahminini açıkladı.

Petrol fiyatları​ kayıplarını telafi etmeye devam ederken gözler Çin’den gelecek imalat ve hizmet sektörüne çevrildi. Çin’in yıl içinde talebi toparlaması bekleniyor.  Irak’ta petrol sevkiyatından yaşanan aksaklıklar arz endişelerine neden olurken petrol kazançlarını artırdı. 70 dolara kadar gerileyen varil fiyatı 77 dolara kadar yükseldi. Petrol fiyatlarındaki dalgalanma yurt içinde pompaya zam olarak yansıdı. Hem motorine hem benzine zam geldi.

KÜRESEL EKONOMİ 30 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEYECEK

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 77,56 dolardan işlem görüyor. Petrol fiyatları, küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler ve petrol talebine dair belirsizlikler nedeniyle karışık seyir izliyor. Dünya Bankası​, küresel ekonominin ortalama potansiyel büyümesinin 2022 ile 2030 arasında yılda yüzde 2,2 ile 30 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin beklendiğini bildirdi. Dünya Bankası Başekonomisti ve Kalkınma Ekonomisinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Indermit Gill, rapora ilişkin "Küresel ekonomi, kayıp bir 10 yıl yaşama yolunda." değerlendirmesinde bulundu.

BANKACILIK KRİZLERİ ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR

ABD'de bankacılık krizini başlatan Silikon Vadisi Bankası'nın kredi ve mevduatlarının First Citizens Bankası tarafından satın alınması krizde en kötünün geride kalmış olabileceği beklentilerini güçlendirdi. Ancak ülkede bankacılık sektörü üzerinde oluşan baskının resesyonu tetikleyebileceği endişeleri fiyatlar üzerinde etkili olmayı sürdürürken, ABD Merkez Bankasının para politikasına ilişkin belirsizlikler de devam ediyor. Öte yandan Çin​'deki talep toparlanması beklentileri fiyatları destekliyor. Çin Ulusal Petrol Şirketi, ülkedeki görünür petrol talebinin bu yıl yüzde 5,1 artarak 756 milyon tona yükselebileceğini bildirdi.

BARCLAYS’TA 2 YILLIK PETROL TAHMİNİ

Uluslararası finans kuruluş Barclays 2023-2024 yıllarına yönelik petrol fiyatları tahminini açıkladı. Brent petrolünün 2023 yılının ikinci çeyreğinde 89 dolar olacağını öngören Barclays, üçüncü ve dördüncü çeyrek beklentilerini ise 96 ve 98 dolar olarak duyurdu. Kuruluş 2024 yılının birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyreği için de Brent petrolde, 92, 94, 100 ve 103 dolar seviyelerinin beklendiği açıklandı.

AKARTAKITA ZAM GELECEK Mİ?

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak son olarak benzine 81 kuruş zam geldi. Daha önce ise motorine 80 kuruş artış yapıldı.  Petrol fiyatlarında yaşanan artışların ardından yurt içinde de akaryakıta zam gelmesi bekleniyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul
Anadolu Yakası benzin fiyatı: 21,31 TL
Anadolu Yakası motorin fiyatı: 21,35 TL
Avrupa Yakası benzin fiyatı: 20,43 TL
Avrupa Yakası motorin fiyatı: 20,49 TL 

Ankara
Benzin fiyatı: 21,75 TL
Motorin fiyatı: 20,89 TL

İzmir
Benzin fiyatı: 21,73 TL
Motorin fiyatı: 20,97 TL

 

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...