Tgrt Haber

Akaryakıtta indirim sürecek mi? Araç sahiplerini heyecanlandıran cevap: Brent petrol 65 dolar olacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
10 Aralık 2022 15:17 - Güncelleme : 10 Aralık 2022 16:02
Akaryakıtta indirim sürecek mi? Araç sahiplerini heyecanlandıran cevap: Brent petrol 65 dolar olacak

Brent petrol hafta başından bu yana yüzde 10 oranında değer kaybederek tüm zamanların en kötü haftalık kapanışı gerçekleştirdi. Geçtiğimiz ay neredeyse 100 dolara kadar çıkabileceğine dair yorumlar yapılan petrol fiyatları çakıldı. Enerji piyasalarında yaşanan hareketlilik ise akaryakıt fiyatlarına büyük indirimler gelmesini sağladı. İstanbul’da benzinin litre fiyatı 17 lira civarına kadar düştü. Konuyu değerlendiren Enerji Piyasaları Uzmanı Arif Aktürk ise “2023'te de anlık bile olsa brent petrolün 65 doların altını göreceğini bekleyebiliriz” dedi.

Enerji piyasaları bu hafta baş döndüren gelişmelere sahne olurken brent petrol​ aşağı yönlü hareketine kaldığı yerden devam etti. Dünya ekonomilerindeki zayıf likidite petrol fiyatlanmalarında ibrenin yönünü şaşırmasına neden oldu. Tüm bunların dışında Türkiye’de özellikle benzin fiyatlarında düşüşler yaşandı. Milyonlarca araç sahibi ise akaryakıt fiyatlarındaki gerilemelerin devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Uzman isim gelecek günlerde enerji piyasalarında yaşanabilecek değişimleri anlattı.

YILBOYU PETROLDEN KAR EDENLER KAZANÇLARINI RİSKE ATMAK İSTEMİYOR

Zayıf likidite petrol piyasalarında fiyatlanmaları zorlarken, Çin koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesi, Kanada'da boru hattı teslimatını durduran ABD petrol sızıntısı petrolde fiyatların yükselmesine neden olabilecek gelişmeler olarak kayıtlara geçti. Analistlere göre petrol fiyatlarında ay boyu artış beklenmezken, 2022 yılı boyunca kar eden yatırımcılar bu belirsizlik ortamında yeniden petrol piyasasına girerek zarara uğramak istemiyor. 

BOĞAZLARDA BEKLEYEN TANKER SAYISI ARTIYOR

Petrol piyasalarını etkileyen bir başka gelişme ise İstanbul Boğazı'ndan geçerek Akdeniz'e ulaşmak için Karadeniz'de bekleyen petrol tankerlerine yenilerinin eklenmesi oldu. Son alınan bilgilere göre Türkiye’nin ay başından bu yana boğazlardan geçecek ham petrol gemilerinden, geminin mali mesuliyet sigortasının her geçiş için geçerli olduğunu gösteren bir mektup istiyor. Bu gelişmenin ise dünyada bazı ihracatçıları tedirgin ettiği iddia ediliyor.

“PİYASALARDA MATEMATİĞE AYKIRI GELİŞMELER OLUYOR”

Enerji Uzmanı Arif Aktürk piyasalarda yaşanan baş döndüren gelişmeleri A Haber ekranlarında değerlendirdi. Aktürk "Petrol piyasasında matematiğe aykırı gelişmeler oluyor. Boğazlarda sigorta sorunundan dolayı bekleyen, pazara ulaşamayan petrol var. Bu hafta Kanada ile ABD arasında Keyston Boru hattı da kesildi ve Kanada'dan ABD'ye petrol akışı durdu. Günlük 18-20 milyon varillik ham petrol kilit durumda. Ama buna rağmen fiyatlar düşüyor” dedi. 

Aktürk şunları kaydetti:

“HERKES PANİK HALİNDE”

Şu anda petrolü depolamak ve üretimi durdurmak çok pahalı. Depolama olayı sadece karada yapılmıyor. Tankerler de bir nevi depo. Rusya'ya olan yaptırımlardan dolayı herkes tankerleri dolu tuttu. Tanker kapasitesinde de çok sıkıntı var. Petrol fiyatları​ düşme trendine de girdiğinden dolayı fiyatın içindeki navlun, nakliye fiyatları çok artmış durumda. Şu anda herkes panik halinde petrol satmaya çalışıyor. Mesela New York'ta bu hafta satış pozisyonu 300 milyon varil oldu. Bu beklenmedik bir durumu gösteriyor.

OPEC’İN HAMLELERİ FİYATLARI AŞAĞI ÇEKİYOR

Bu satışlar düşecek korkusu ile oluşuyor. OPEC+'nın kotaları artıracağım tehdidine rağmen fiyat düşüşü sürüyor. OPEC üyeleri düşüşten daha az etkilenmek için kendi kotalarının üzerinde üretim yapıyorlar. Bu da yine fiyatları aşağı doğru çekiyor.

“65 DOLARI GÖREBİLİR”

FED faiz kararları hakkında da görüş bildiren Aktürk “Aralık toplantısında alacağı faiz kararı da petrol ve emtia fiyatları için önemli bir karar. Bir faiz artışı kararı alınırsa ki piyasa böyle bekliyor. Petrol fiyatlarının daha aşağı yönlü seyredeceğini tahmin ediyorum. 2023'te de anlık bile olsa brent petrolün 65 doların altını göreceğini de bekleyebiliriz.” İfadelerini kullandı. 

AKARYAKITA YENİ İNDİRİMLER GELİR Mİ?

Türkiye’de petrol fiyatları Akdeniz petrol fiyatlarına göre belirleniyor. Bu konuya da açıklık getiren Aktürk şunları söyledi: 2023 petrol endüstrisi açısından zor bir sene olacak. Akaryakıt pompa fiyatları üzerindeki yansımasında ham petrollerin fiyatından ziyade Lavera Cenova'daki ürün fiyatları önemli. Petrol fiyatı düşse de özellikle motorinde gaz krizinden dolayı talep fazla. Endüstri de doğal gaza ikame olarak motorin ile fuel oil kullanılıyor.

Gaz santralleri elektrik üretiminde nafta kullanmaya başladı yine. O da talebi artırıyor. Daha önce petrol fiyatları 140-150 Dolarlardayken benzin fiyatı daha yüksekti. Şu anda motorin fiyatı yüksek. Lavera Cenova'da motorinin tonu yaklaşık 840 dolar, benzinin tonu ise 700 dolarlar mertebesinde. Aradaki farkta açıldı."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...