Akaryakıtta tabela yine değişiyor! Benzinin ardından bu kez motorine zam geliyor
Petrol fiyatları Kızıldeniz'deki aksaklıklar nedeniyle son iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Petroldeki tırmanış akaryakıt fiyatlarını da vurdu. Dün benzine zam gelmişti. Pompada yapılan artışın ardından bu kez motorine zam geliyor.
Kızıldeniz’de yaşanan gerilim petrol fiyatlarını son iki haftanın en yüksek seviyesine taşıdı.
Benzin fiyatlarında gerçekleşen son artışın ardından yarından itibaren motorin fiyatlarına da zam gelmesi bekleniyor. Brent ham petrolü en yüksek seviyeden işlem görürken fiyatlar akaryakıt fiyatlarını da değiştirdi.
Kızıldeniz gerginliğinin ardından petrol arzında kesinti yaşanabileceği endişesi Brent petrolü 80 dolara çıkardı. Fiyatların ilk etkisi benzine oldu ve dün 1 lira 48 kuruş zam pompaya yansıdı.
BENZİN FİYATLARINA ZAM GELMİŞTİ
Benzin son gelen zammın ardından İstanbul Avrupa yakasında benzinin litresi 34,50 liraya, Ankara'da 35,17 liraya, İzmir'de 35,36 liraya, Adana'da 35,65 liraya, Bursa'da 35,25 liraya, Diyarbakır'da 35,85 liraya, Antalya'da ise 35,84 liraya çıkmıştı. (İl, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)
MOTORİNE DE ZAM GELİYOR
Benzin zammının ardından motorinin litre fiyatında ise gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 62 kuruşluk fiyat artışı bekleniyor.
Benzin ve LPG grubunda ise yeni bir fiyat değişikliği beklenmiyor.
PETROLDE ENDİŞESİ BÜYÜYOR
Kızıldeniz, küresel petrol ticaretinin yaklaşık yüzde 8'inin geçiş rotası olmakla beraber Süveyş Kanalı'na giden küresel petrol sevkiyatları için de önemli bir yere sahip. Kızıldeniz’de yaşanan gerginlik ticarette aksamalara yol açarken, küresel deniz trafiğinin yaklaşık yüzde 12'sinin Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'ndan geçmesi petrolde endişeye neden oluyor. İngiliz petrol devi BP de son saldırıların ardından Kızıldeniz üzerinden yapılan tüm petrol sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.
Orta Doğu ham petrol ihracatı için ağırlıklı olarak Hürmüz Boğazı'nın kullanılması nedeniyle şu ana kadar petrol arzı üzerindeki etkinin minimum düzeyde olduğunu belirten analistler, kaygıların artmasının fiyatları etkilediğini belirtiyor.
Uzmanlar, OPEC+'dan ek üretim kesintisi beklenmediği için petrol fiyatlarının yıl sonuna doğru belirli bir aralıkta kalmasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Piyasa şimdi dikkatini temel ekonomik göstergelere ve ABD dolarının bunlara vereceği tepkiye çeviriyor.
BBC'nin haberine göre, Süveyş Kanalı, Asya ile Avrupa arasındaki en hızlı deniz yolu. Bu rota özellikle petrol ve sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) taşınmasında önem taşıyor.
Deniz taşımacılık sektöründe uzman analiz şirketi Vortexa'ya göre, 2023'ün ilk yarısında Süveyş Kanalı'ndan günde yaklaşık dokuz milyon varil petrol nakledildi.
S&P Global Market Intelligence'den uzmanlar, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya ithal edilen malların yaklaşık %15'inin Asya ve Körfez üzerinden deniz yoluyla gönderildiğine işaret ediyor.
Rafine petrolün %21,5’i ve ham petrolün %13’ü de buna dahil. Zorunlu rota değişiminin petrol fiyatlarını artırabileceğinden de korkuluyor. Şu anda petrol fiyatındaki değişiklikler asgari düzeyde. Pazartesi günü %1 artan fiyatlar Salı günü çok az değişti ve Brent ham petrolü varil başına yaklaşık 78 dolardan işlem gördü. Bu pompalara daha yüksek fiyat olarak yansıyabilir ve enflasyona da etki edebilir.