Tgrt Haber

OPEC fitili ateşledi! Motorine yeniden zam göründü

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
19 May 2023 08:06 - Güncelleme : 19 May 2023 08:59
OPEC fitili ateşledi! Motorine yeniden zam göründü

OPEC ülkelerinin arz kesintisi kararı petrol fiyatlarını kritik seviyelerin altına düşürdü. Küresel piyasalardaki gelişmeler petrolde ibrenin yeşile dönmesine neden olurken bu artışlar pompaya yansıdı. Sektör temsilcilerin alınan bilgilere göre motorine yeniden zam geldi.

ABD ekonomisindeki  enflasyon​ ve borç krizi ikliminde ortaya çıkan resesyon riski faiz kararları​ üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Çin’den gelen veriler ve arz endişeleri de petrolde dengelerin değişmesine neden oldu. ABD'nin ticari ham petrol stoklarında yaşanan artış da dünyanın en büyük petrol tüketicisinde talebin düşük seyrettiği algısına neden olarak fiyatları baskıladı.Geçen hafta brent petrol yüzde 1,6 düşüş kaydetti. Ham ve brent petrolde yaşanan dalgalanma yurt içinde pompaya yansımaya devam ediyor. Geçtiğimiz ay yapılan indirimlerle 18 TL’nin altını gören motorine zam gelmesi bekleniyor. 

ABD HAM PETROL STOKLARINDA ARTIŞ

Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkenin ham petrol stoklarında geçen hafta önceki haftaya göre 3 milyon 690 bin varil artış tahmin edildiğini açıkladı. Piyasa beklentisi, 1 milyon 300 bin varil düşüş olacağı yönündeydi.  Stoklardaki artış öngörüsü ülkede talebin düşük seyrettiği algısı yaratarak fiyatları baskıladı. ABD Enerji Enformasyon İdaresinin resmi stok verileri ise bugün açıklanacak.

GÖZLER 19-21 MAYIS TARİHLERİNDE

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de nisan sanayi üretimi ve perakende satış büyümesinin tahminlerin altında kalması, ekonominin ikinci çeyreğin başında ivme kaybettiğini gösteriyor. Öte yandan, arz tarafında gözler G7 ülkelerinin liderlerinin 19-21 Mayıs tarihlerinde yapacakları toplantıya çevrildi. Toplantıda, G7'nin Rusya'nın enerji üretimini sınırlamayı ve üçüncü ülkelerle ticarete yönelik yaptırımları ele alması bekleniyor. Brent petrolde teknik olarak 74,72 ile 75,13 dolar aralığının direnç, 74,09 ile 73,87 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

MOTORİNE NE KADAR ZAM GELDİ?

Son zamanların en fazla oynaklık yaşayan emtialarından biri motorin oldu. Mayıs ayının ilk haftalarından ardı ardına indirim gelen motorin İstanbul’da 17 liraya kadar düştü. Son olarak 9 Mayıs tarihinde 66 kuruşluk motorine bu gece yarısı 76 kuruş zam geldi. Zamların pompaya yansıması halinde motorin İstanbul'da 19.40, Ankara'da 19.76, İzmir'de 19.85 liradan satılacak.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 19,76 TL
Motorin fiyatı: 18,58 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 19,81 TL
Motorin fiyatı: 18,64 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 20,17 TL
Motorin fiyatı: 18,98 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 20,16 TL
Motorin fiyatı: 19,06 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...