Tgrt Haber

Alıcı kiralık evden vazgeçti, satılığa koştu: En çok tercih edilen ilçe belli oldu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
20 Kasım 2023 11:27 - Güncelleme : 20 Kasım 2023 11:47
Alıcı kiralık evden vazgeçti, satılığa koştu: En çok tercih edilen ilçe belli oldu

Konut satışları ekim ayında yıllık yüzde 8,7 azalırken fiyatlar yüzde 89 artış gösterdi. İstanbul’da ev satın almak için en çok tercih edilen ilçe Beylikdüzü oldu.

Ekim ayında konut satışları birinci elden ipotekli konutlara kadar büyük bir düşüş kaydetti. Satış fiyatlarındaki artış ise son bir buçuk yılın en düşük seviyesi olarak kaydedilerek yüzde 89 olarak ölçüldü. Türkiye’de ev satın almak için en çok tercih edilen ilçeler de belli oldu. İstanbul’da Beylikdüzü, Ankara'da Çankaya ve Bursa'da Osmangazi ev satışlarında diğer ilçeleri geride bıraktı. 

EV FİYATLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ

Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin ekim ayı emlak verilerini yayınladı. Buna göre TÜİK verilerine paralel olarak konut satışlarının ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 azalarak 93 bin 761'e gerilediği görüldü. Yılın ilk 10 ayında yüzde 14,3 düşüşle 993 bin 835 olarak gerçekleşti.

İPOTEKLİ SATIŞLAR AZALDI

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları yüzde 58 azalış göstererek 5 bin 577 olurken, ipotekli satışların toplamdan aldığı pay yüzde 5,9'a geriledi. Ocak-Ekim döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 azalışla 166 bin 461 oldu. Ekim ayındaki ipotekli satışların, bin 369'u; Ocak-Ekim dönemindeki ipotekli satışların ise 50 bin 234'ü ilk el satış olarak gerçekleşti.

Alıcı kiralık evden vazgeçti, satılığa koştu: En çok tercih edilen ilçe belli oldu

KİRALIK FİYATLAR ÜST ÜSTE İKİ AY GERİLEDİ

Türkiye genelinde ekimde önceki aya göre satılık fiyatlarında artış yaşanmadı. Bununla beraber kiralık konut fiyatları yüzde 4’e yakın düşüş yaşadı. Kiralık fiyatlar eylül ayında da yüzde 4’lük bir gerileme kaydetti.  Öte yandan alıcılar ekimde kiralık evden daha çok satılık ev aradı. Emlakjet verilerine göre aramaların yüzde 56’sı satılık, yüzde 44’ü kiralık konut için yapıldı.

İSTANBUL’DA SATILIK VE KİRALIK FİYATLAR GERİLEDİ

İstanbul, ilk kez hem satılık hem de aylık fiyat değişiminde görülen düşüşle dikkati çekti. En çok konut aranan il ise İstanbul oldu.  Ekimde İstanbul'da önceki aya göre satılık konut fiyatları yüzde 1, kiralıklar ise yüzde 3 düştü.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN İLÇELER BELLİ OLDU

En çok arama yapılan ilk 10'da satılık konutların fiyatı 4 ilde, kiralıkların ise 6 kentte düşüş gösterdi. Kiraların en çok düştüğü il yüzde 6 ile Antalya oldu. Beylikdüzü, ilçeler arasında konut arama sıralamasında lider olurken, onu Çankaya ve Bursa Osmangazi izledi.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...