Almanya harekete geçti, şartları yumuşatıyor! Türkler için online vize kolaylığı ve şans kartı ile avantaj devrede!
Almanya nitelikli çalışan için harekete geçti. Eğitimli ve nitelikli personel ihtiyacı için gözünü Türk çalışanlara diken Almanya artık vize şartlarını yumuşattı. Vasıflı ve kalifiye işçiler için fırsat sunan Almanya online vize uygulaması ile binlerce çalışanı çekmeye hazırlanıyor. İşte vize almanın kolay yolları ve şans kartı ile ilgili tüm detaylar…
Almanya uzman, nitelikli ve eğitimli Türklere kapısını açıyor. Vize sistemini değiştirmek için harekete geçen Almanya hem vize şartlarını kolaylaştırıyor hem de şans kartı uygulamasıyla pek çok avantaj sunuyor.
VASIFLI ÇALIŞAN AÇIĞI VAR
Almanya’da Nitelikli Göç Yasası çıktıktan sonra uygulama yönetmeliği ve sistemin uygulanması ile ilgili ayrıntılar üzerinde çalışılıyor. Halen ülkede çalışan yaklaşık 2 milyon uzman personel açığı var. Hemen hemen tüm sektörlerde bu açık devam ediyor ve 2030'lu yıllara kadar da yaklaşık 7 milyon uzman-nitelikli eleman alınacağı tahmin ediliyor.
HIZLI ONLİNE VİZE DÖNEMİ BAŞLIYOR
Yabancı kökenli nitelikli elemanların vize başvurularının daha hızlı olması için, online başvuru sistemi getirilecek. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Brandenburg'daki Dışişleri Birimi'ni ziyaretinde konuyla ilgili açıklama yaptı.
Bakan Feaser, dijitalleşme için gerekli çalışmaları başlattıklarını ve sistemin daha hızlı şekilde vize vermesini sağlamak için gereken hazırlıkların sürdüğünü belirtti.
ŞANS KARTI'YLA PUAN TOPLAYACAKLAR
Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, nitelikli, eğitimli, üniversite mezunu ya da bir alanda uzman olan Türkler, Şans Kartı'yla puan toplayacak ve şu koşulları yerine getirdiğinde vize alabilecek;
1) UYGUN İŞYERİ
Türk vatandaşının, Almanya'da mesleğine uygun işyeri bulması gerekiyor. Hatta turist olarak gelmişse bile, uygun işyeri bulduğunda oraya başvurabilecek ve oturma izni alabilecek.
2) İŞ DENEYİMİ VE DİPLOMA:
Türk vatandaşının, örneğin kalorifer tesisatçılığı ya da sağlık sektöründe deneyiminin olması ek bir şans alması demek. Bu alanda meslek eğitimi yapmış olması ekstra bir puan olacak. Yani meslek eğitimi mezunları, Almanya'ya gitmede artı bir puan önde olacak.
3) DİL BECERİSİ:
Vize için, belirli bir düzeyde Almanca bilgisi aranacak. Doktorlarda şu an bu B2 olarak uygulanıyor. Ama nitelikli diğer ara elemanlarda A2 düzeyinde Almanca yeterli olabilecek. Diploma denkliğinde ağır şartlar aranmayacak.
4) YAŞ VE MESLEK:
Tercihen 45 yaşına kadar olanlar alınacak. Ancak belirli bir puanlama sistemi olduğu için 10 üzerinden 6 ya da 7 puanı toplayanlar rahatlıkla vize alıp ayarladığı işe başlayabilecek.
5) ALMANYA'DA YAKINI OLMASI:
Bir Türk'ün, Almanya'da yakınının olması ve oraya uyum sağlayabileceğini göstermesi de, kolay çalışma vizesi için artı 1 puan olacak.
6) PUANLAMA SİSTEMİ:
Her bir beceri için belirli puanlama var. Dil ve yaş için birer puan, meslek eğitimi ve deneyimi için 2'şer puan gibi. Kişi üniversite mezunu ise ve deneyimi varsa da bu ekstra puan olacak.