Tgrt Haber

Altın 2024 hükmedecek! Kritik eşik geçildi, yeni rekora adım adım

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
20 Aralık 2023 11:28 - Güncelleme : 20 Aralık 2023 11:32
Altın 2024 hükmedecek! Kritik eşik geçildi, yeni rekora adım adım

ABD Merkez Bankası Fed’in mart ayında faiz indirimine gideceği beklentisi altın fiyatlarını yükseltti. Ons altın sabah saatlerinde 2.024 dolara kadar yükselirken gram altın ekranlarda 1.912 TL oldu. Gözler ABD ekonomisinde önemli göstergelerden olan PCE verisine çevrildi. Uzmanlar altındaki yükselişin 2024’te de sağlam adımlarla devam edeceğini ifade ediyorlar.

Piyasalarda Fed’in para politikasında yumuşamaya gideceği beklentisi şimdiden fiyatlanmaları etkilemeye başladı. Altın​ ekranlarda 1911 liradan güne başladı, ons altın​ perşembe günü 2.040 dolar seviyesini gördü. ABD’den gelen veriler altının değerini belirlemeye devam edecek. Bazı analistler ons altının 2024 yılından 3 bin dolara kadar yükselebileceğini öngörüyor.

FED’DEN MART AYINDA İNDİRİM BEKLENİYOR

Altın çarşamba günü ons başına 2.040 dolar civarında tutundu. Piyasalar Fed’in marty ayında faiz oranlarında indirime gitme ihtimali yüzde 75 olarak fiyatlamaya başladı. Atlanta Fed​ Başkanı Raphael Bostic kısa süre önce yaptığı açıklamada Fed'in ABD faiz oranlarını düşürmesi için mevcut bir "aciliyet" olmadığını söyledi. Yatırımcılar daha fazla ipucu için ABD’de açıklanacak çekirdek PCE fiyat endeksinin bu hafta sonuna doğru açıklanmasını bekliyor. 

GRAM ALTIN​ YENİ GÜNE PRİMLİ BAŞLADI

Altının gramı güne yükselişle başlamasının ardından 1911 lira seviyesinden işlem görüyor. Dün, altının ons fiyatı ve dolar kurundaki artışa paralel değer kazanan altının gram fiyatı günü yüzde 0,8 yükselişle 1909 liradan tamamladı. Altının gramı yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 1911 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 3 bin 200, cumhuriyet altını 13 bin 50 lira seviyesinde bulunuluyor.

Altın 2024 hükmedecek! Kritik eşik geçildi, yeni rekora adım adım

JP MORGAN’DAN ONS ALTIN TAHMİNİ

Öte yandan JP Morgan analistleri 2024 yılı boyunca ve 2025'in ilk yarısına kadar altın ve gümüş için artış bekliyor. Küresel bankadan yapılan açıklamaya göre, 2024 yılında altın ve gümüş metal sektörünün geri kalanını gölgede bırakacak. Analistler ayrıca önümüzdeki yıl ons altının ortalama 2175 dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

ALTIN 2024’E HÜKMEDECEK

Bloomberg Intelligence’nın Kıdemli Emtia Stratejisti Mike McGlone altın fiyatları için çarpıcı tahminler yaptı. Değerli metalin güçlendiği ifade eden analist dünya çapında yaşanacak ekonomik durgunluk ve merkez bankası kararlarının altın fiyatlarını etkileyeceğini anlattı. McGlone’a göre, Fed’in mart ayında faiz indirimlerine gitmesi bekleniyor. Yine ABD Merkez Bankası ekonomiyi canlandırma çabalarını geciktirebilir. Uzman isim altının 3 bin dolara kadar yükselebileceğini öngörüyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...