Tgrt Haber

Altın alev aldı, yatırımcısına baharı yaşattı! Son zamanların en yüksek seviyesi!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
15 Kasım 2022 10:52 - Güncelleme : 15 Kasım 2022 12:14

Altın fiyatlarında artış devam ederken küresel piyasalarda yaşanan değişimler tüm fiyatlanmaları etkiliyor. “Altın bugün kaç lira?” oldu sorusu ise vatandaşın gündeminde. ABD’de enflasyon verilerinin gerilemesi üzerine Fed’in gelecek toplantıda agresif faiz artışlarından vazgeçeceği beklentisi altın fiyatına olumlu yansıdı. Kısa sürede toparlanan gram altın 1060 seviyesini test etti. İşte 15 Kasım güncel altın fiyatları…

Ukrayna-Rus Savaşı sonrası artan ancak daha sonra  Fed​ faizleri altında ezilen altın​ son dönemlerin en iyi performansını gösterdi. Altında son durum nedir?

YÜKSELİŞE DEVAM MI?

Amerikan Merkez Bankası’nın gelecek toplantıda 50 baz puan artışı yaparak sıkı para politikalarından vazgeçeceği beklentisi başta altın ve gümüş olmak üzere değerli metallerde değer artışlarının yaşanmasının önünü açtı. Fed faizlerinde yavaşlamaya gidileceğine dair beklentinin ortaya çıkmasında enflasyon​ verilerinin ABD’de beklentilerin altında gelmesi de etkili oldu. 

Yaşanan gelişmeler sonrası altın son sekiz ayın zirvesini gördü. Son zamanları en iyi performansını gösteren sarı metal yurtiçi piyasalarda da bin liranın üzerine çıktı. 

FED’DEN GELEN MESAJ HER ŞEYİ DEĞİŞTİREBİLİR

Öte yandan kısa süre önce üst düzey bir Fed yetkilisinin enflasyonla mücadelenin henüz tamamlanmadığı uyarısında bulunması üzerine kısa süreli bir geri çekilme yaşandı. Altın kısa sürede toparlanma yaşadı. 

ALTIN, 1060 TL’Yİ TEST ETTİ

Güne 1.060,01 ile başlayan Gram Altın, saat 10:44 itibarıyla %0,51 artışla 1.065,51'dan işlem görüyor. Dün en düşük 1.059,83, en yüksek 1.060,07 seviyelerini gören Gram Altın, günü 1.059,96 seviyesinde kapattı. 

Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş​, kısa süre önce yaptığı açıklamasında altın fiyatlarının 1200-1400 seviyelerine çıkabileceğini ifade ederek, altın ve gümüşteki pozitif seyrin devam edeceğini açıkladı. Memiş yine altın fiyatlarına yönelik olarak "Pozitif görünüm yine devam ediyor. Beklentimiz yine yükselişlerin devam edeceği yönünde.Güçlü bir dolar var karşımızda ons altın yükselince gram altın pozitif yönde etkilenmeye devam ediyor.Özellikle ons altındaki bu 1.800'lü rakamlar önümüzdeki hafta beklenmekte. Gram altın / TL fiyatına yeni rekorlar görebiliriz. Özellikle altın bozduracak olan vatandaşlarımızın da yükselişlerin aslında daha yeni başladığını, altın fiyatlarının bundan sonraki seyrinde biraz daha pozitif seyrin beklendiğini bilmesi gerekiyor.1.000 TL seviyesinin altında bir gram altın biraz zor gibi görülüyor şu anda." sözlerini kullandı. 

KAYIPLARINI GERİ ALMAYA BAŞLADI

Yapım Kredi altın hakkında yayımladığı bültende yorumlarını şu şekilde yaptı: 

"Kıymetli madenler dün baskı ile güne başladılar. Günün sonunda ise kayıplarını geri almayı başardılar. Hatta, altın ve gümüş hatta sınırlı kazanç elde ettiler. Dün FED yetkililerinin açıklamaları fiyatlandı. Daha çok şahin sözler odağa alındı. Waller bilinenin dışında bir şey söylemedi. Piyasaların momentumunun azaldığını, son günlerde elde edilen kazanımların sindirildiğini söyleyebiliriz. Çatı görüş ise FED

iyimserliği. O yüzden genel olarak iyimserliğin hakim olduğunu söyleyebiliriz. Bu hafta momentumun azalmasını bekliyoruz.
Günlük seyir ise makro verilerden ve guvernörlerin açıklamalarından etkilenebilir. Veriler ve konuşmalar heyecan yaratabilir mi göreceğiz. Örneğin bugün ABD ÜFE verisi açıklanacak. Enflasyon endişesini azaltacak veri, piyasada iştahı artırabilir.
Bu sabah 1.771 Usd seviyesindeki ons altında 1.763 ve 1.756 Usd seviyeleri gün içi destek 1.779 ve 1.785 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD ÜFE sapma gösterirse hareket yaratabilir."

ABD YANKILARI DEVAM EDİYOR

İnfo yatırım ise ABD enflasyon verilerine dikkat çekerek değerli metal piyasasını şu açıklama ile yorumladı: 

"Altın kanadında son günlerde ABD kanadından gelen enflasyon verisinin yankıları devam ediyor. Geçen hafta gelen veriye göre ABD’de enflasyon beklentilerin altında kalmış ve böylelikle FED’in agresif adımlarında ivmesinin azalabileceğine yönelik beklentiler artmıştı. Bununla birlikte FED Başkan Yrd. Brainard; yakın zamanda daha düşük boyutta faiz artışlarına geçilmesi gerektiğini ama daha yapılacak çok işin olduğunu belirtti. Bu açıklama da küresel bazda dalgalanmalar yaşanmasına neden oldu.

Altının Kasım performansına baktığımızda ay başından bu yana yaklaşık olarak yüzde 9’a yakın değer kazanımı yaşandığı görülüyor. Yeni günde ise TSİ 16:30’da açıklanacak olan ÜFE verisi izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1800 – 1830 – 1857 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1755 – 1730 – 1705 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir."

 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...