Tgrt Haber

Altında yükseliş kalıcı mı? İslam Memiş, "Bant aralığı biçtiler" diyerek uyardı

18 Nisan 2022 18:33 - Güncelleme : 18 Nisan 2022 18:58

Bu hafta gözler Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasında… 2022 yılı bahar toplantısında merkez bankası başkanlarının konuşmaları piyasaları belirleyecek. Geçtiğimiz haftayı gergin kapatan piyasaları bu hafta ne bekliyor? Altının yükselişi devam edecek mi? Kripto paralar ne olacak? İslam Memiş altın yorumuyla yine dikkat çekti: Bant aralığı biçtiler...

Para ve altın piyasaları haftanın ilk işlem gününde… Bu hafta gözler kulaklar Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının 2022 yılı bahar toplantısına odaklanmış durumda. Dolar, altın ve borsa yükselirken Euro’da bir miktar düşüle başladı güne. Dün ise önemli kayıplar veren kripto paralarda ise kayıpları telafi etme çabasında. Peki piyasalar bu hafta hangi gelişmeleri bekliyor? Finans analisti İslam Memiş, yurt dışı piyasaların gergin ve endişeli bir şekilde haftaya başladığını belirterek yatırımcılara kritik uyarılarda bulundu.

“ALTINA BANT ARALIĞI BİÇİLDİ”

Küresel piysaların Rusya-Ukrayna savaşını bir tarafa koyduğunu belirten Memiş, perşembe günü İMF ve Dünya Bankası ve diğer Merkez Başkanlarının konuşmalarının piyasaları etkileyeceğini söyledi. Altında yükselişlerin nedenlerine değinen Memiş, şunları söyledi:

“Bu yükseliş değil. Merkez Bankaları ons altına, dolara, gümüş ons fiyatına bir bant aralığı belirledi. Ons altın için belirlenen ons aralığı 1.880-1.980 dolar. Kontrollü bir şekilde fiyatlar yükseliyor. 18.90 dolar seviyesini kırarsa 2.000 dolar seviyesini konuşabiliriz. 18.90 dolar seviyesi altında haftalık kapanışlar gelirse bu bant aralığında hareket eder, buna göre Fed’e kadar tepki yükselişi mi düşüşü mü olduğunu anlarız. Fed kararı sonrasında emtia fiyatlarının yönünü tam olarak göreceğiz.”

MERKEZ PİYASALARA ETKİSİ 

Memiş, Fed’in toplanacağı 4 Mayıs tarihine kadar altında yaşanan dalgalanmalara normal karşılanması gerektiğini söyledi. Memiş, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TMCB) daha net sözlemler içinde olması gerektiğini söyleyerek “Daha şeffaf olmak gerekiyor. Yurt dışında enflasyon artıyor ancak bu yüzde 9 civarlarında. Bizdeki yüzde 60 üstü. Fed’in söylemlerinden 50 baz puanlık faiz artırımı yapacağını biliyoruz. Ancak TMCB’nin ne yapacağını bilmiyoruz. Piyasalar için de yabancı yatırımcılar içinde bu iyi değil” ifadelerini kullandı. 

BORSA'DA YÜKSELİŞ KALICI MI?

Borsadaki rekorları değerlendiren Memiş, dolar kurunun sabitlenmesi ve belirsizliğin azalması nedeniyle yatırımcıların borsaya yöneldiğini açıkladı. Döviz ile ilgili bir garanti verilmesi nedeniyle borsaya yatırımların arttığına dikkat çeken Memiş, “Borsayı pozitif etkiliyor sabit kur. Ancak kalıcı olacağını sanmıyorum” diye tespitlerde bulundu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...