Tgrt Haber

Altın daha yükselecek mi? Uzman isim çıkacağı zirve seviyeyi açıkladı, alım fırsatı için net rakam verdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
14 Nisan 2023 14:58 - Güncelleme : 14 Nisan 2023 17:05
Altın daha yükselecek mi? Uzman isim çıkacağı zirve seviyeyi açıkladı, alım fırsatı için net rakam verdi

Bankacılık krizleriyle zirve noktalara çıkan altın, ABD enflasyon verilerinin piyasa beklentilerinin altında gelmesiyle tüm zamanların rekorunu kırdı. Gram altın 1.273 TL seviyelerine ons altın ise 2.075 dolar bandına kadar çıktı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı altının çıkabileceği seviyeleri açıklayarak 1.200 liranın altına düşmesinin zor olduğunu ifade etti.

Sevde Nur Demir/Özel Haber

Bankacılık krizlerinin küresel piyasalarda başlattığı süreç ABD enflasyon verileriyle desteklenince dolar endeksi​ son bir yılın en düşük seviyelerine kadar indi. Ons altın​ ise doların güç kaybetmesi ve Fed’in sıkı para politikalarının sonuna geldiği beklentisiyle zirve seviyeleri test etti. Gram altın​ yurt içinde yeni bir rekora imza attı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı Tgrthaber.com’a özel yaptığı açıklamada altın piyasaları için çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

REKOR SERİSİ DEVAM EDİYOR

Gram altın haftalardır devam eden rekor serisine yeni zirveler ekleyerek devam ediyor. Dün akşam saatlerinde 1.271 seviyelerine kadar çıkan gram altın yeniden 1.266 noktasına geri döndü. Aynı dakikalarda çeyrek altın 2.080 lira, Cumhuriyet altını da 8.430 liradan satıldı. Dün, 2.048,7 dolarla 22 Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıkan altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,1 altında 2.039 dolardan alıcı buluyor.

FED​ 2-3 MAYIS’TA NE KADAR VERECEK?

Fed yüksek enflasyondan korunmak için faiz artırım döngüsüne girerek altının altını baskı altına aldı.  Analistler Fed’in 2-3 Mayıs’ta yapacağı toplantıda 25 baz puanlık bir artırım yaptıktan sonra faiz artırımlarına ara vereceği görüşünde. Özellikle ABD TÜFE ve ÜFE verileri büyük oranda bu görüşü destekliyor. 

ALTINA 3 TARAFTAN DESTEK

Şirin Sarı yaşanan gelişmeler sonrası piyasaları değerlendirdi. Sarı şunları kaydetti: Altını bu hafta etkileyen 3 tane neden oldu. Bunlar ABD’de açıklanan TÜFE ÜFE ve Fed toplantı tutanakları. Gelen enflasyon rakamlarındaki beklentinin altındaki düşüş altına pozitif yansıdı. 2022 yılının mart ayından bu yana Fed faiz artırmaya başladığından beri bu altını baskılıyor. Dolar endeksindeki yükseliş de altına baskı olarak yansıdı. Bu Fed’in artık yavaş yavaş enflasyonu baskılaması yüzde 2 hedefinden uzak olsa bile enflasyonun beklenenden daha hızlı düşüyor olması dolar endeksinin de güçlü düşüşü altını bu noktada destekliyor. 

FED’İN ARTIRIMA ARA VERMESİ BEKLENİYOR

Yatırımcıların beklentisi Fed’in faizlerde bekle-gör politikasına geçmesi ve faiz indirimlerine gitmesi şeklinde. Bunların hepsi altını destekliyor. Birde bankacılık tarafındaki sıkıntılar hala devam ediyor. Altını destekleyen ana etmenlerden bir tanesi bankacılık krizinin hala devam ediyor olması ve aynı zamanda jeopolitik gelişmeler. Çin ve ABD’nin çatışması o bölgenin hala sıcak olması altının yükselmesini sağlıyor. 

"MERKEZ BANKALARINDAN REKOR ALIM"

"Merkez Bankaları da bu noktada 2023’te 2022’de olduğu gibi altın alımlarına devam ediyor. 2023’ün ilk iki ayında merkez bankaları 25 bin tonluk altın alımı gerçekleştirdi. Başta Singapur ve Türkiye, Çin Rusya olmak üzere. Merkez Bankaları paralarının değerini korumak için altın alımı yapıyor."

“SONSUZA KADAR ÇIKMAYACAK”

“Tabii ki bir enstrüman sonsuza kadar çıkmayacak. Bunun bir düzeltmesini yapacaktır. Bu düzeltme seviyesi olarak 2.075 seviyelerini görmüştük 2022 Mart ayında. 2.75, 2.060 bandına bir direnç bölgesi diyebiliriz. Altında artık yeni hikayeler aramamız gerekir. Fed’in sözlü bir şekilde faiz indirimlerine yakın zamanda gidebileceği ihtimali olabilir. Enflasyonda yeniden bir çıkış ivmesi olabilir yani altına yeni bir hikâye lazım. Yeniden 2 bin dolar seviyesinin altına inebilir ve bir düşüş gelebilir."

"1.200 ÖNEMLİ BİR DESTEK SEVİYESİ"

"Gram altın için hikâye biraz daha farklı çünkü hem dolar kurunun çıkışından hem de ons altından destek alıyor. Gram altının 1.200 TL’nin altına düşebilmesi için ya ons altının 1.900’ün altına düşmesi gerekiyor ya da dolar/TL’nin 19 liranın altına düşmesi gerekiyor. Bunlar gerçekleşmediği sürece 1200 liranın altı artık gram altın için zor. 1200 önemli bir destek bölgesi oldu. 1.200-1.180 bandı alım seviyesi olabilir. Yeni zirveler anlamında da 1.300’ün üzerinde 1.350-1.380 bandında yolculuğuna devam edebilir."

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...