Tgrt Haber

11 Nisan altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım altın ne kadar? Piyasalarda ABD enflasyonu bekleyişi

11 Nisan 2022 08:01 - Güncelleme : 11 Nisan 2022 08:14
Altın ve dolar fiyatı ABD'den gelecek enflasyon verilerine odakladı.

Altın fiyatları jeopolitik risklerin artıp artmayacağına kilitlenirken sıcak çatışma, sivil infaz görüntüleri ve Rus ekonomisine yönelik yeni yaptırım ihtimaline rağmen baskılanmaya devam ediyor. Haftanın merakla beklenen ve emtia fiyatlarını doğrudan etkileyecek gelişmesi AB Dışişleri Bakanları toplantısında konuşulması beklenen Rus petrol ve gazına yaptırım kararları olacak. Belirsizliğin hakim olduğu piyasalarda ‘’Gram altın ne kadar? Yükselir mi düşer mi?’’ sorularının cevabı merak ediliyor.

Altın ve dolar fiyatı ABD'den gelecek enflasyon verilerine odakladı.

Rusya Ukrayna Savaşı’nda sıcak çatışma devam ediyor. Rusya’nın sivillerin olduğu bölgeleri bombalaması AB ülkeleri petrol ve gaz bağımlılığına rağmen yaptırım kararlarını tekrar masaya taşımasına neden oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise AB’ye ‘’Bekleyecek zamanımız yok, Rusya'ya petrol ambargosu uygulayın’’ mesajı verdi. Dolar/TL kuru ve altın fiyatları başta olmak üzere emtialar üzerinde doğrudan etkili olacak kararlar öncesi altın ve dolar baskılanmaya devam ediyor. İşte gram, çeyrek, yarım, cumhuriyet altını fiyatları ve bilmeniz gerekenler…

GRAM ALTIN NE KADAR?

İstikrarsız piyasalarda zarar etmek istemeyen yatırımcılar haftanın ilk işlem gününde ‘’Gram altın ne kadar? Altın alınır mı satılır mı?’’ sorularının cevabını arıyor. Doğu Avrupa’da yaşanan gerginlik sürerken Mart ayı başında ABD’nin açıkladığı Rus petrol ve gazına yönelik ambargo kararını Avrupa ülkeleri de gündemine aldı. Savaş fiyatlamasının sürdüğü piyasalarda altın yatırımcısı zarar etmemek için ‘’Gram altın ne kadar?’’ sorusunun cevabını arıyor.

11 Nisan Pazartesi gram altın 920 TL seviyelerinden işlem görüyor.

11 Nisan altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım altın ne kadar? Piyasalarda ABD enflasyonu bekleyişi

Uzmanlar altın için kilit sorunun savaşla ilgili ekonomik veya finansal piyasa risklerinin yükselip yükselmediği olduğunu duyurdu. Artan riskler, örneğin NATO birliklerinin Ukrayna sınırlarına gelmesi veya Rusya'ya karşı geniş tabanlı bir enerji ambargosu uygulanması altın için daha yüksek fiyatlar anlamına gelebilir. Yetkililer dolar endeksinin 100 dolar seviyesinde tutunmayı başarmasının baskılanan altın fiyatları arkasındaki temel nedenlerden biri olduğunu açıkladı.

CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN!

CANLI ALTIN FİYATLARI NE KADAR?

Altın fiyatları hem küresel piyasalarda hem de yurt içinde baskılanmaya devam ediyor. Küresel piyasaları bu hafta yoğun bir ekonomi gündemi beklerken gözler ABD enflasyon verisi, hazine bütçe dengesi ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararına çevrildi.

IIFL Securities Araştırma Başkan Yardımcısı Anuj Gupta, "Perakende satış ve enflasyon için ABD verileri, sarı metal fiyatı için önemli bir tetikleyici olacak. Bunun dışında, Çin'deki Covid durumuna dikkat etmek gerekiyor. Şanghay'da dayatılan ve pandeminin daha fazla yayılması, Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olduğu için küresel ekonomi için iyi bir haber olmayabilir" ifadelerine yer verdi. İşte yoğun veri akışının olacağı haftanın ilk işlem gününde canlı altın fiyatları:

  • Çeyrek altın: 1.495 TL
  • Yarım altın: 2.989 TL
  • Cumhuriyet altını: 5.969 TL
  • Ons altın: 1.942 dolar

UZMANLARDAN ALTIN TAHMİNİ

Gupta, "Spot altın fiyatı 1950-1960 bant aralığında hareket ediyor. Ons eğer 1960 dolar seviyelerinin üzerinde kalırsa, kısa vadede 2000 dolar seviyelerine kadar çıkabilir" ifadelerine yer verdi. Uzmanlar Fed yetkililerinin enflasyonu kontrol etmek için daha hızlı parasal sıkılaştırmaya gideceğinin sinyalini verdiği ve altının güçlü ABD doları ve yüksek tahvil getirileri tarafından baskılandığını söyledi. Küresel piyasalarda artan virüs vakaları, hayal kırıklığı yaratan ekonomik veriler, devam eden Rusya-Ukrayna mücadelesi ve yüksek enflasyon endişeleri etkili olmaya devam ediyor.

ALTIN FİYATLARINDA ‘ABD ENFLASYONU’ ENDİŞESİ

Haftanın en önemli verisi olan ABD enflasyon rakamları öncesi uzmanlar piyasalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. CIBC Private Wealth ABD'nin baş yatırım yetkilisi David Donabedian, "TÜFE raporu haftanın ekonomik olayı olacak. Enflasyonun %8'in üzerine çıkmasını bekliyoruz. Emtia bileşeninin yükseleceğini biliyoruz" dedi.

Son verilere göre ABD enflasyon oranı yüzde 7.5 seviyesi ile 40 yılın zirvesinde yer alıyor.

DOLAR KAÇ TL?

Rusya Ukrayna Savaşı devam ederken Ukrayna’dan gelen sivil infaz görüntüleri ABD başta olmak üzere Avrupa’nın Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar açıklamasını gündeme getirdi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell geçtiğimiz hafta AB'nin dışişleri bakanlarının Rus petrolüne ambargoyu bu hafta görüşeceklerini duyurmuştu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise "Avrupa Birliği, er ya da geç, Rus petrol ve doğalgazına yaptırım uygulamak zorunda kalacak" ifadelerini kullandı. Yaptırım haberleri nedeniyle dolar küresel piyasalarda değer kazanırken yurt içinde dolar/TL kuru sıkışık pozisyonunu korumaya devam ediyor.

11 Nisan dolar 14,75 TL seviyelerinden alıcı buluyor. Euro ise 16,07 seviyelerinden işlem görüyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...