Tgrt Haber

Altın fiyatlarını Rusya ateşledi: 2 yılın rekoru kırıldı

07 Mart 2022 12:24 - Güncelleme : 07 Mart 2022 12:55
Fotoğraf: AA

ABD'nin Rusya'dan petrol ithalatını yasaklama planını açıklamasının ardından altın fiyatları yükselişe geçti. Ons altın iki yıl sonra ilk kez 2 bin doları aşarken gram altın 920 TL bandında işlem görüyor.

Fotoğraf: AA

Rusya’nın Ukrayna’ya işgalinin ardından piyasalar alt üst oldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıklamasının ardından piyasalar yeniden sarsıldı.

Haftayı 110 dolar üzerinde tamamlayan brent petrol bu sabah 30 dolar birden artarak 14 yılın zirvesine ulaşırken bu durum altın fiyatlarının da yükselmesine sebep oldu. Doların gece saatlerinde 14,38 seviyesini görmesinin ardından, gram altın da gece saatlerinde 924 TL’yi gördü.

ALTINDA 2 YILIN REKORU KIRILDI

ONS altın fiyatının 2 bin dolar seviyesine ulaşarak 2 yıllık rekor kırdığını ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bunun en önemli nedeninin jeopolitik risklerin artması olduğunu söyledi.

Özellikle Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın altın fiyatlarını alt üst ettiğini belirten Memiş, “Bu durum, yatırımcının güvenli limanlara talebini arttırdı. Diğer önemli nedeni ise enflasyon rakamlarının artmasıdır. Enflasyon yükseldikçe altın fiyatları artacaktır. Burada kritik bir soru var. Bu yükseliş devam edecek mi? Bunun için savaşında devam etmesi gerekiyor. TL’si olan vatandaşlarımız varsa ve altın almayı düşünüyorsa aslında bu fiyatlamaların sağlıksız olduğunu ve agresif yükselişlerin beraberinde kar satışlarını da getirdiğini bilmesi gerekiyor. Altın ve gümüş fiyatları uzun vadede artacak ancak alım zamanı değil çünkü tepki satışları, kar satışları olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Altın fiyatlarını Rusya ateşledi: 2 yılın rekoru kırıldı

RUSYA’YA KARŞI YAPTIRIMLAR SERTLEŞİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Rusya’nın ülkelerimize petrol satışını yasaklamayı Avrupalı ortaklarımızla aktif bir şekilde tartışıyoruz. Ancak aynı zamanda küresel petrol arzını istikrarlı şekilde sürdürme konusunu da görüşüyoruz.” demişti.

Ukrayna’da savaşın devam etmesi ve ABD ile Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı yaptırımları giderek sertleştirmesi, küresel ekonomide enflasyon ve kriz korkusunu artırıyor. Bu durum, yatırımcıların ‘güvenli liman’ olarak görülen altın gibi değerli metallere yönelmesinde etkili oluyor.

Altın fiyatlarını Rusya ateşledi: 2 yılın rekoru kırıldı

BRENT PETROL 14 YILIN ZİRVESİNDE

Yaşanan savaş nedeniyle petrol fiyatları yükselişe geçerken geçen haftayı 110 dolarda tamamlayan brent petrol, bu sabah 30 dolar birden artarak 14 yılın zirvesine çıktı. Fiyatlardaki yükselişte, Batı ülkelerinin Rusya'ya yönelik yaptırımları, Rusya'dan gelecek olası karşı yaptırımların arz tedarikini sekteye uğratacağı endişeleri ve ABD ile Avrupalı ülkelerin Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı tartıştıklarına dair haberler etkili oldu.

139 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI

122,79 dolardan güne başlayan Brent petrolün varil fiyatı, gün içinde 139 doların üzerine çıktı. Daha sonra gerileyerek, yüzde 10,13 artarak 130,08 dolardan işlem gördü.Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili ise yüzde 9,46 artarak 126,89 dolardan alıcı buldu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...