Tgrt Haber

Altın fiyatlarında 2021'den beri ilk! Uzmanlar dikkat çekti: Zirveye beklenenden erken ulaşacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
31 Mart 2023 15:19 - Güncelleme : 31 Mart 2023 15:29
Altın fiyatlarında 2021'den beri ilk! Uzmanlar dikkat çekti: Zirveye beklenenden erken ulaşacak

Ons ve gram altın fiyatları bankacılık krizlerine yönelik endişelerin gerilemesiyle düştü. Geçtiğimiz haftalarda ise küresel yatırımcıların risklerden kaçınarak güvenli liman alımları yapmasıyla gram fiyatı rekor kırdı. Gram altın, Aralık 2021’den bu yana en iyi aylık kapanışını kaydetmeye hazırlanırken analistler, yıl içinde yükseleceği seviyeyi açıkladı.

Altın​ fiyatları finansal krizler ve merkez bankalarının faiz kararlarının ortasında yön bulmaya çalışıyor.  Gram altın​ ons tarafındaki gerilemeye bağlı olarak güne düşüşle başladı. Geçtiğimiz hafta güvenli liman alımlarıyla zirve noktasına çıkan sarı metal yön bulma arayışına devam ederken analistlere göre yılın sonlarına doğru rekor kıracak.

2021’DEN BERİ EN İYİ KAPANIŞ

Doların küresel piyasalarda yaşadığı düşül altın fiyatlarını desteklemeye devam ediyor. Dolar üst üste ikinci çeyrek dönemlik kaybını yaşarken ons altın​ kazancını artırmaya devam ediyor. Fed ise faiz artırım ihtimalini hala masada tutuyor. Amerika Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutma ihtimali de fiyatlanmaları etkiliyor. Bu gelişmelere bağlı olarak yükselen gram altın 2021 aralık ayından bu yana en iyi kapanışını yapmaya hazırlanıyor. 

ZİRVEYE BEKLENENDEN ERKEN ULAŞACAK

Küresel piyasalarda belirsizlik devam ederken İsviçre Bankası UBS ekonomistleri altın için önemli değerlendirmelerde bulundu. Yaptıkları açıklamalarda ons altının 2100 dolar seviyesine çıkabileceğini ifade ederek şunları kaydetti: Altın borsa yatırım fonları, neredeyse bir yıldır ilk kez mart ayında net girişler yayınlayacak gibi görünüyor. Son olaylar göz önüne alındığında, altın fiyatlarının Mart 2024 sonu hedefimiz olan 2.100 dolara beklenenden daha erken ulaşma şansı olduğunu düşünüyoruz. Küresel mali krizin tekrarı önlenmiş gibi görünse de yatırımcı güveninin tamamen yeniden sağlanması zaman alacak.

TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYELERİNE GELECEK

MKS PAMP metal stratejisi başkanı Nicky Shiels’e göre, fiyatlar bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkacak. Shiels altın için yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: Mart ayındaki gelişmeler, Fed’in daha geniş finansal piyasalarda daha önemli bir şeyi kırdığını resmen doğruluyor. Fed, daha yüksek enflasyon, daha sert bir iniş veya finansal istikrarsızlık arasında seçim yapmak zorunda kalacak. Tüm sonuçlar güvenli limanları oyunda tutacak ve altın fiyatları bu yıl muhtemelen yeniden test edecek ve tüm zamanların en yüksek seviyelerini (2.070 dolar) delip geçecek.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...