Tgrt Haber

Altın fiyatlarında son viraj cuma günü! Fed kararları sonrası yeniden rekor kırdı, işte son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
04 May 2023 09:29 - Güncelleme : 04 May 2023 09:53

Fed, bankacılık krizleri ve resesyon endişelerine rağmen faiz oranlarını artırma yoluna giderek faizi 25 baz puan daha artırıp yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti. Kararın açıklanmasının hemen ardından altın rekor seviyelere hızla yükseldi. Altının gram fiyatı serbest piyasalarda 1.278 TL seviyelerinden hareket ederken alım satım fiyatı da arttı. Ons fiyatı psikolojik seviyenin üzerine çıkarken yarın açıklanacak olan ABD istihdam verileri altının yönünün belirlenmesinde etkili olacak.

ABD Merkez Bankası’nın faiz​ kararını açıklaması sonrası yapılan açıklama piyasalarda tarafından güvercin algılandı. Değerli metaller yükselişe geçerken yurt içinde altın​ yeni rekorunu kırdı. Dolar endeksi gerileme kaydederken petrol fiyatları dalgalı bir seyrin içinde girdi. Piyasalarda 3 farklı fiyata sahip olan altın ise yükseliş hareketlerine sabah saatlerinde de devam etti.

FAİZLER 16 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ÇIKTI

ABD Merkez Bankası​ (Fed), federal fonlama faizini 25 baz puan artışla yüzde 5,00-5,25 aralığına yükseltti. Bu oran, son 16 yılın en yüksek faizi olarak kayıtlara geçti. Fed​ gelecekte daha fazla faiz artışına işaret eden ifadeyi metinden çıkardı. Fed’in bu ifadeyi metinden çıkarması piyasalar tarafından güvercin algılandı. Dolar endeksi gerileme kaydederken ABD tahvil faizleri düştü. 

FAİZLERİ DURDURMA KARARI ALMADIK

Gelecek dönemlerde Fed Başkanı Powell’in sözlü yönlendirmelerinin etkili olacağı pek çok analist ve uzman tarafından dillendiriliyor. Powell konuşmalarında “Enflasyon baskıları yüksek seyretmeye devam ediyor. Enflasyonun yüzde 2 seviyesine geri getirilmesi için önümüzde uzun bir yol var. Bugün faiz artırımlarını durdurma konusunda bir karar alınmadı. Sıkılaşma adımlarına ilişkin cümleyi karar metinden çıkardık. Faiz artırımlarının durup durmayacağı sorusunun yanıtını haziran toplantısında alacaksınız” sözlerini kullandı.”

CUMA GÜNÜ KRİTİK VERİ FİYATLANMALARI ETKİLEYECEK

Öte yandan yarın açıklanacak ABD istihdam verileri de hem ABD ekonomisinin yönünü hem de altın fiyatlarını belirleyecek. Nisan ayı istihdam raporu verilerine göre ekonominin 180.000 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. İşsizlik oranının yüzde 3,6'ya yükselmesi ve ortalama saatlik kazançların sabit kalması bekleniyor.

KÜRESEL PİYASALAR ECB’YE ODAKLANDI

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell​'ın toplantı sonrası yaptığı açıklamalarla karışık bir seyir izlerken, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı yatırımcıların odağına yerleşti. ECB'nin bugün 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka'nın yıl sonuna kadar toplamda 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...