Altın fiyatlarını Putin mi belirleyecek?
Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyet Parlamentosu'nun, bağımsızlık bildirisini kabul etmesiyle ve yapılan açıklamaların jeopolitik gerginliği yükseltmesi sonucu analistlerin güçlü direnç seviyesi olarak belirttikleri 1.350 doları test ediyor.
Güne 1.339 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı, ABD ve Avrupa ülkelerinin Kırım'ın Rusya'ya bağlanması konusunda hafta sonunda yapılacağı belirtilen referanduma dair açıklamalarının jeopolitik gerginliği artırması ve Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyet Parlamentosu'nun, bağımsızlık bildirisini kabul etmesiyle yükselişe geçerek 1.350 doların üzerini gördü. Analistler, ABD tarafında veri akışının zayıf olması nedeniyle altının ons fiyatında Ukrayna'dan gelen açıklamaların etkili olduğunu belirtirken, teknik olarak 1.350 dolar direncinin kırılması durumunda 1.370 ve 1.400 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.
"UKRAYNA MESELESİNİN RUSYA VE BATI ARASINDA BİR MÜCADELEYE DÖNÜŞME RİSKİ ALTINA ASIL GÜÇ VEREN FAKTÖR"
Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen konuya ilişkin değerlendirmesinde, altın fiyatlarının yükselişinin birkaç sebebi olduğunu belirterek, öncelikle Çin'den gelen talebin mevsim normallerinin üzerinde gerçekleştiğini, ancak fiziki talep olarak mart ayının zayıf bir ay olduğunu ve bunun izlenmesi gerektiğini aktardı. Şubat ayının da düşünüldüğü kadar iyi geçmediğini ve fiziki piyasayı izleyenler için bunun bir moral bozukluğu olduğuna dikkati çeken Şen, altın fiyatlarında yükselişin diğer nedeninin ise varlık alımlarının azaltılmasına rağmen ABD faizlerinin yükselmiyor olması ve düşük enflasyon olduğunu kaydetti. Şen, bunun da reel faizleri düşük tuttuğunu ve böylece altının rekabet etme gücünün artmış olduğunu ifade etti. Geçen hafta cuma günü açıklanan istihdam verisinin ise beklentilerin aksine kuvvetli geldiğini hatırlatan Şen, şunları aktardı:
"Bu kısa vadede olumsuz havayı dağıtıp varlık alımlarının azaltılmasına destek verecek bir gelişme. Daha önce test edilen seviyelerin de önceki aylarda görülmesi ile bir destek bulunduğu algısı da piyasada kuvvetlenmiş durumda. Böylece altının ons fiyatında 1.180 dolar sonrası ralli devam ediyor. Ancak geldiğimiz yerler de yukarıdan direncin başlayabileceğini bize söylüyor. Son turda açıklanan ABD verilerinin zayıf kalması ve gelişen ülkelerdeki sorunlar da altına yardımcı oluyor.
Tabii ki burada Ukrayna ayrı ve özel bir parantez. Meselenin Rusya ve Batı arasında bir mücadeleye dönüşme riski de altına asıl güç veren faktör. Sonuç olarak, altın fiyatına destek veren faktörlerin temelden ziyade döngüsel olduğunu ve yapısı itibariyle geçici olduğu görmeliyiz. Ben de altına destek veren faktörleri ve kontralarını not etmeye çalıştım. Bu durumda, geriye kalan önemli yukarı risk Rusya ve ilişkileri. Bence altın fiyatının kısa vadede gideceği yeri Putin belirleyecek. Geri kalanlar ise net olarak altının karşısında."
"GRAM ALTINDA HEM ÇİN'DEN GELEN HABERLER HEM DE UKRAYNA EKSENİNDEKİ SİYASİ GELİŞMELER YUKARI HAREKETTE ETKİLİ"
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise Kırım'ın Rusya'ya bağlanmayı oylayacağı 16 Mart referandumundan önceki süreçte emtia fiyatlarında yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirterek, "Altın da yeni haftada Ukrayna ve Rusya arasındaki tansiyonun yeniden yükselme eğilimi göstermesi nedeniyle her ne kadar Çin verileri tarafından baskılansa da yukarı hareket ediyor" dedi.
Altının ons fiyatında alımların desteklenebilmesi için 1.355 dolar direncinin yukarı yönlü kırılması gerektiğini anlatan Karabulut, altının 1.355 dolar seviyesinin üzerinde tutunması durumunda 1.373 ve 1.420 dolar direncinin hedeflenebileceğini kaydediyor.
Karabulut, aşağı yönlü hareketlerde 1.345, 1.338 ve 1.330 doların önemli destekler olduğunu dile getirerek, şunları ifade etti:
"Altının son düşüşünde test etmiş olduğu 1.330 dolar aşağı kırılırsa satış baskısı gelebilir. Tabii bunun için küresel piyasalardaki gergin havanın dağılması gerekiyor. ABD tarafında ise bu hafta açıklanacak perakende satışlar ve ÜFE verileri öne çıkacak. Gram altında, hem Çin'den gelen haberlerin hem de Ukrayna, Rusya, Kırım eksenindeki siyasi gelişmelerin etkili olması yukarı harekete sebep oluyor.
Altının ons fiyatında güvenli liman özelliği nedeniyle görülen değerlenmenin yanı sıra gelişmekte olan ülke para birimlerinin de risk unsuru nedeniyle değer kaybetmesi, liranın da bu seyre uyum sağlaması nedeniyle gram altında da güçlü seyir devam ediyor. Şu anki hareketlerde daha önce test edilmiş zirve seviyesi 97,25'in hedeflendiğini görüyoruz. Buranın yukarı kırılması durumunda yükselen trend hızlanabilir. Gram altın 96 seviyesi üzerinde tutunduğu sürece teknik görünüm yukarı görünüyor, 96 TL'nin altına gevşeme olursa 95,30 TL seviyesi hedeflenebilir."