Tgrt Haber

Altın makası dünyayı ikiye böldü! Türkiye altın fiyatlarında Avrupa'yı geride bıraktı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
22 Eylül 2023 12:45 - Güncelleme : 22 Eylül 2023 14:21
Altın makası dünyayı ikiye böldü! Türkiye altın fiyatlarında Avrupa'yı geride bıraktı

Asya ülkelerinin para birimleri dolar karşısında değer kaybı yaşarken Hindistan ve Çin gibi ülkelerde altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Ons altın Avrupa ülkelerinin paralarına karşı daha güçsüz bir ilerleyiş kaydediyor. Böylelikle doğu ile batı arasında altın fiyatlarında makas gitgide açılıyor.

Dünya altın fiyatları​ konusunda ikiye bölünmüş durumda. Küresel piyasalarda Doğu ve Batı ülkeleri arasında altın fiyatları büyük ölçüde ayrışıyor. Ons, euro, sterlin, frank cinsinden daha düşük bir yükseliş kaydederken Asya ülkelerinde altın yeni rekorlar kırıyor. Avrupa ülkeleri kıyaslandığında da altın fiyatlarının Türkiye’de oldukça yüksek olduğu görülüyor.

ÇİN’DE ALTIN REKOR SEVİYEDE

Ekonomi Gazetesi’nden Evrim Küçük haberine göre, Altın fiyatları Asya’da dünyanın batısından ayrışıyor. Şangay Altın Borsası’nda altının primi mayıs ayından bu yana artıyor ve beş günlük ortalamada neredeyse diğer tüm dönemlere göre daha yüksek seyrediyor. 

Bu da Çin​ iç piyasasında altına yönelik fiziksel talebin daha güçlü olduğuna işaret ediyor. Fiyat artışlarının başlıca nedeni olarak yuanın değer kaybına karşı yatırım aracı olarak insanların giderek daha fazla altını tercih etmesi. Çin’de altın rekor seviye geldi. 1 gram altının fiyatı 452,44 yuan yani 61,95 dolar düzeyinde. Çin’de altın fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 10 yükseldi.

Altın makası dünyayı ikiye böldü! Türkiye altın fiyatlarında Avrupa'yı geride bıraktı

HİNDİSTAN’DA ALTIN SON BİR AYDA YÜZDE 20 YÜKSELDİ

Hindistan’da altın talebi yükseldikçe fiyatlar artıyor. 22 ayar altının gram fiyatı son 1 ayda 4.600 rupi seviyesinden 5.000 rupi seviyesine geldi. 24 ayarın fiyatı da 5.200 rupi ile rekor seviyeye yakın hareket ediyor. Ülkede fiyatlar son 1 yılda yüzde 20’den fazla yükseldi. Japonya’ya bakıldığında yine fiyatların son yılların en yüksek seviyesine geldiği görülüyor. Ülkede 1 gram altının fiyatı geçtiğimiz günlerde 10 bin yeni test ettikten sonra şu sıralar 9.200 yen civarından altın alıcı buluyor.

DOLAR CİNSİNDEN ARTIŞ YÜZDE 15

Altın, Euro cinsinden ise ons başına 1.808 seviyesinden fiyatlanıyor. Asya’da tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşan fiyatlar Avrupa’da 1 yıl içinde yüzde 8 yükseldi. Dolar cinsinden son 1 yıllık fiyat artışı yüzde 15. İngiliz sterlini cinsinden altın 1.564 seviyesinden satılıyor ve yılbaşından bu yana yükseliş oranı sadece yüzde 3. Aynı şekilde

İsviçre Frangı olarak fiyat artışı sadece yüzde 1.9 oldu. Gram altın yılbaşından bu yana 5.492 frank seviyesinden 5.600 frank düzeyine çıktı. Türkiye’de altının onsu yılbaşındaki yaklaşık 34 bin TL seviyesinden 52 bin TL’ye yükseldi. Gram altın TL 2023’e 1100 TL civarında başladıktan sonra yüzde 50’den fazla değer artışıyla 1.675 lirayı aşmış durumda.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Ekonomi Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...