Tgrt Haber

Altın neden yükseldi? Rekor seviyelere koşarken İslam Memiş net rakamı verdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
14 Mart 2023 11:11 - Güncelleme : 14 Mart 2023 11:34
Altın neden yükseldi? Rekor seviyelere koşarken İslam Memiş net rakamı verdi

Altın fiyatları ABD’nin önemli bankalarının batması sonrası rekor seviyelere geri döndü. Küresel bir finans krizinin çıkma ihtimali yatırımcıların altına talebinin artmasını sağladı. Ons altın salı gününden itibaren yükselişe geçerek bir buçuk ayın zirvesine oturdu. Kritik seviyelerin altına düşerek yatırımcısını üzen gram altının gelecek günlerde ralli yaparak rekor seviyeleri koruması bekleniyor.

ABD’de 2008 küresel mali krizinden sonra en büyük bankacılık sorunlarından biri yaşanırken piyasalarda korku ve endişe hâkim. Silicon Valley’in iflas bayrağını çekmesi sonrası yatırımcılar güvenli liman alımları ile  altın​ fiyatlarını zirveye taşıdı. 1,860 dolar seviyelerinin altına kadar gerileyen ons altın çıkan krizler sonrası bir süredir ulaşmak için mücadele ettiği 1.900 dolar seviyesinin üzerine kadar çıktı. Gram altın ise büyük bir atak yaparak 1.166 TL seviyelerine kadar yükseldi. 

BANKALAR BATARKEN ALTIN SERT YÜKSELDİ

Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş Silicon Vadisi’nin en önemli finans kuruluş Silicon Valley’in batmasını ardından geldi. Bir sonraki gün ise kripto dostu Signature Bank’a kayyum atanacağı açıklandı. Tüm dünyayı etkisi altına alan 2008 krizinin benzerinin yaşanacağı korkusu yatırımcıları güvenli limanlara yani altına yöneltti. Dolar endeksi 105 seviyelerinde 103 seviyelerine kadar düştü. Avrupa ve Türkiye borsalarında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Yurt içinde gram altın bin 168 TL, çeyrek altın 1.910 lira, Cumhuriyet altını da 7.750 lira oldu.

ABD​ TÜFE VERİSİ HER ŞEYİ BELİRLEYECEK

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ocakta aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 6,4 arttı. Enflasyonun ocakta yüzde 0,5 artması, yıllık enflasyonun yüzde 6,2 olması bekleniyordu. TÜFE verilerinin beklenenden yüksek gelmesi Fed’in faiz artışlarına devam edeceği beklentisini de ortaya çıkardı. Ancak bankaların ardı ardına batması sonrası bu beklenti de değişiklikler oldu. 50 baz puanlık artış beklentisi yerini 25 baz puanlık beklentiye bıraktı. 

ALTIN SIKIŞABİLİR

Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman altın için yaptığı yorumda şu ifadeleri kaydetti: Bu genel olarak kısa vadeli bir tepki. Güvenli liman talebinin uyum içinde geldiğini ve başladığını görüyorsunuz. Bankacılık sistemlerinin istikrarı konusunda korku var ve dolar bugün keskin bir şekilde düştü. Bu, altını kısa vadede daha da yükseltiyor.  Altının henüz dibe vurduğunu düşünmüyorum ve fiyatlar bu yılın ilk yarısında daha da düşebilir. Altının 1.800 ile 1.900 dolar arasında sıkıştığını görürsem şaşırmam. 

FED NEDENLİ GERİLEME KALICI DEĞİL

İslam Memiş altın fiyatları için yaptığı değerlendirmede Powell’ın inatçı yüksek enflasyon​ nedeniyle faiz artırımlarının devam edeceği sinyalini verdiğini vurguluyor. Kriptokoin'de yer alan habere göre, bu nedenle güçlenen Dolar endeksi (DXY) 107,0 seviyesine kadar yükselebileceğini ifade ediyor. Doların değer kazanması ile altın fiyatındaki düşüşün devam edebileceğini anlatan Memiş altının 1.788 dolar seviyesini takip edeceğini belirtiyor. Böylelikle güçlü destek seviyesi olarak gördüğü 1.780-1.790 doların dip seviyesi olabileceğini anlattı. İslam Memiş fed nedenli gerilemeyi kalıcı olarak görmediğini kaydediyor. 

HAZİRANDAN SONRA 1.500 TL'YE ÇIKABİLİR

Önden yüklemeli agresif faiz artırımlarının çok da işe yaramadığını düşünen İslam Memiş, ülkelerde enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini anlatıyor. Bu görüşleri doğrultusunda Memiş, orta ve uzun vadede altının ons fiyatının 2.000 dolar – 2.250 dolar seviyesinin üzerine çıkabileceğini tahmin ediyor. Çünkü piyasa uzmanına göre, altının ons fiyatı değerinin altında kalmaya devam ediyor ve bu da toparlanmanın hızlı olmasına neden olabilir. İslam Memiş, daha sonra gram altına bakıyor. Piyasa uzmanı, kısa vadede gram altın tarafında 1.100 TL ile 1.150 TL aralığını takip ettiğini söylüyor. Ancak, ons bacağında beklediği yükselişin de desteğiyle gram altının, Haziran sonrasında 1.450 TL – 1.500 TL seviyelerine kadar yükselebileceğini öngörüyor. Bu arada, gram altın fiyatı, Cuma günkü sert yükselişle 1.140 TL seviyesine ulaştı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...