Tgrt Haber

Altın terazide gram gram eksildi: Kuyumcu çektiği videoyla gerçeği ortaya çıkardı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
26 Aralık 2023 10:49 - Güncelleme : 26 Aralık 2023 11:30

Türkiye’de yatırımcının birikimlerini değerlendirmek için en çok tercih ettiği gram altına da hile karıştı. Sosyal medyadaki videoda kuyumcu sertifikalı altınları hassas terazide tartan kuyumcu altınların olması gerekenden daha düşük ağırlıkta olduğunu ortaya koydu. Büyük ilgi çeken video kısa sürede binlerce kez izlendi. Uzmanlar yatırım tercihini gram altından yana kullananlara önemli uyarılarda bulunuyor.

Yatırımcının bir numaralı tercihi olan gram altındaki oyun altın​ alıcısını tedirgin etti. Sosyal medyada kısa sürede yayılan bir videoda tartılan gram altınların olması gerekenden düşük çıkması “Altına hile mi karıştı?” sorusunu akıllara getirdi. Uzmanlar ve kuyumcular altın alırken sertifikaya dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

YARIM GRAM ALTIN​ OYNUYOR

Bir kuyumcunun sosyal medyadaki altın testi şaşkınlığa neden oldu. Videoda kuyumcu​ paketli gram altınları paketlerinden çıkararak tarttı. Kuyumcunun çekim sırasında “Tek tarafından kesilmiş yani bunu incecik makasla kestik 100 adet yarım gram altın da burada var. 6 tane 100 adet yarım gramı kesiyoruz yarım gram altın oynuyor” dediği duyuldu. 

FARKLI TERAZİDE AYNI SONUÇ

Kuyumcu videoda paketli gram altınlarda yaşadıkları sorunları şu sözlerle anlattı: “Şimdi terazi​ sıfır. 49.75 – 49,76. Bu herhalde 5’nci 6’ncı 100 kestiğimiz paket. Hadi diyeceksiniz terazi oynar. Farklı bir teraziye oraya döktüm. Aynı rakamı burada da veriyor. 50 gramda 25 cm, 100 gram da yarım gram fiks oynuyor”

Altın terazide gram gram eksildi: Kuyumcu çektiği videoyla gerçeği ortaya çıkardı

UZMANLARDAN UYARI

ATV Haber’de yer alan habere göre, gram altında yaşanan şüpheler üzerine açıklama yapan kuyumcu Anet Miraşoğlu “Satın alırken sertifikası olmasına dikkat ediniz. 22 ayarda 916 yazar, 14 ayar ürünlerde de 585 damgası olmak zorunda. Ayar kontrolü yapılmalı. X-ray cihazları bulunmalı. X-Ray cihazı varsa görebilirsiniz” dedi.

Altın terazide gram gram eksildi: Kuyumcu çektiği videoyla gerçeği ortaya çıkardı

ALTIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Altın piyasası uzmanı Rıza Gökay Tuğsavrol da altın alırken dikkat edilmesi gerekenleri şu sözlerle açıkladı: “Farklı firma markaları olabiliyor. Bu markaların gram farklıları ve santim farklılıkları yaşanabiliyor. Önemli her santim önemli. Alırken ölçtürmek lazım. Teraziye atılmasında fayda var. Eksik santim varsa ortada eksik santim üzerinden hesaplama yapılır tabi ki… Terazinin sıfır olması ve kalibre edilmiş olması çok önemlidir.”

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...