Tgrt Haber

Doların ‘psikolojisi’ bozulacak! Gram altında yeni zirve! Ünlü ekonomist kritik tarihi açıkladı

23 Nisan 2022 14:00 - Güncelleme : 25 Nisan 2022 09:23
Doların ‘psikolojisi’ bozulacak! Gram altında yeni zirve! Ünlü ekonomist kritik tarihi açıkladı

Yüksek enflasyonist dönemde yatırımcılar Dolar/TL kurunda ve altın piyasasında fiyatlamanın nasıl olacağını merak ederken ALB Yatırım Araştırma Müdürü Emre Çayırlı çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Faiz artışı sinyali veren Fed’in faiz artırması durumunda dolarda psikolojik direnç bölgesi olan 15 TL’nin görüleceğini söyledi. Gram altın fiyatı için yeni zirve sinyali veren Çayırlı, yatırım için en ucuz olan enstrümanı açıkladı.

Altın ve döviz kuru fiyatlarındaki hareketlilik, Rusya-Ukrayna savaşındaki gerilim, ABD Merkez Bankası Fed’in ‘faiz artışı’ için verdiği sinyal, yüksek enflasyon ve koronavirüs salgının Çin’de belirsiz ilerlemesi nedeniyle devam ediyor. ‘Ons altın’ fiyatlarında oluşan baskı sonucunda ‘gram altın’ fiyatları geri çekilirken ‘dolar kurundaki’ hacimsizlik sürüyor. Bu hafta döviz kuru yatırımcılara kazandırırken altın kuru kaybettirdi. Dolar/TL kurunda yüzde 0,86 ve Euro/TL kurunda ise yüzde 0,54 oranında artış yaşanırken gram altının satış fiyatında ise yüzde 1,08 düşüş yaşandı.

FAİZ SİNYALİNİN PİYASALARA ETKİSİ

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın bankanın 3-4 Mayıs’ta düzenleyeceği toplantıda 50 baz puanlık faiz artışının ‘masada’ olduğu yönündeki açıklamaları sonrası Ons altın fiyatında dün düşüş yaşandı. Powell'ın faiz artışı sinyali vermesi Haziran’daki toplantıda aynı oranda faiz artışı yapılacağı yönündeki ihtimalini artırdı. Dün güne bin 955 dolar seviyesinde başlayan Ons altının fiyatı 26 dolar düşerek bin 929 dolara kadar geriledi.

FED FAİZ ARTIRIRSA DOLAR KAÇ TL OLUR?

Yurt içinde uygulanacak olan makro ihtiyati ekonomik tedbirlerin Dolar/TL paritesinin bundan sonraki seyrinde belirleyici olması gerektiğini belirten ALB Yatırım Araştırma Müdürü Emre Çayırlı, TL tarafında yeni maliye ürünleriyle değer kazancının devam edebileceğini söyledi. Dolar/TL kurunda 15 lira seviyesinin teknik anlamda psikolojik direnç bölgesi oluşturduğunu kaydeden Emre Çayırlı, dolar/TL paritesindeki hareketlerde bu bölgenin üzerine geçilmediği sürece yatay bandın korunduğunun görme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti.

Doların ‘psikolojisi’ bozulacak! Gram altında yeni zirve! Ünlü ekonomist kritik tarihi açıkladı

Fed’in Mayıs’ta yapacağı toplantıya değinen Emre Çayırlı, olası ‘faiz artışı’ sinyaline ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: Faiz artışı yapılması durumunda, dolar endeksi 101 seviyesini de geçerse o zaman Dolar/TL kurunda 15 TL bölgesi üzerinde hareketler görebiliriz.

GRAM ALTIN İÇİN YENİ ZİRVE SİNYALİ

Emre Çayırlı altın piyasasına ilişkin de görüşlerini dile getirdi. Gram altın için yeni zirve sinyali veren Emre Çayırlı, Ons altının değer kazanırsa ya da dolar endeksinin kuvvetlenmesiyle Dolar/TL paritesinde yükseliş yaşanması durumunda “Gram altın fiyatında da yeni zirveler görme ihtimalimiz bulunuyor” dedi. Ons altına benzer şekilde jeopolitik riskler ve resesyon algısında azalma yaşanması durumunda ise Çayırlı, bu durumun gram altın fiyatlarında satış baskısının ön plana geçmeye başladığının görülebileceğini söyledi.

Doların ‘psikolojisi’ bozulacak! Gram altında yeni zirve! Ünlü ekonomist kritik tarihi açıkladı

‘ALTIN’ ALIM İÇİN EN UCUZ ENSTRÜMAN

Çayırlı, cüzdan oluştururken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili yatırımcılara tavsiyelerde bulundu. Yatırımcıların dikkat etmesi gereken en önemli konunun ‘yatırım enstrümanı seçerken yükselen enflasyona yenilmeyecek olan tercih etmek’ olduğunu söyledi. Kritik dönemde doğru yatırım enstrümanı bulmanın en kolay yolunu da açıklayan Çayırlı, yükselen fiyatlar arasında fiyatı en geride kalan enstrümanların yani enflasyonist ortamın fiyatlamalarını henüz gerçekleştirmemiş olanların doğru yatırım aracı olacağını söyledi. Bahsettiği enflasyonist fiyatlamanın henüz gerçekleşmediği enstrümana ‘altın’ı örnek veren Çayırlı, “Bu enstrümanlar arasında altın en ucuz kaldığını düşündüğümüz enstrümanlar arasında yer alıyor” dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...