Tgrt Haber

Altın ve döviz rekor kırıyor! Elinde birikimi olan dikkat: İslam Memiş en karlı yatırımı açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
11 Nisan 2023 10:52 - Güncelleme : 11 Nisan 2023 16:11

Altın ve döviz piyasaları hem yurt içinde hem de yurt dışında hareketli bir grafik çiziyor. Ons tarafından destek alan altın hızlı bir yükselişe geçerken döviz kurları rekor üzerine rekor kırdı. Küresel kuruluşlar ardı ardına altın tahminlerini yukarı yönlü güncellerken Finans Analisti İslam Memiş en karlı yatırım yolunu açıkladı.

Bankacılık krizleri, Fed kararları, küresel risklerin tırmanması ve seçim atmosferi altın​ ve  döviz fiyatlarında taşları yerinden oynattı. Döviz kurları siyasi hareketliliklere bağlı olarak yukarı yönlü hareket ederken hem dolar​ kurundan hem de ons tarafından destek alan gram altın 13 ayın zirvesine çıktı. Uluslararası kuruluşlar dolar ve altın tahminlerini güncelledi. Finans Analisti İslam Memiş TGRT Haber ekranlarından parasını değerlendirmek isteyen yatırımcılara altın değerinde tavsiyeler verdi.

ALTINDA RALLİ BEKLENTİSİ DEVAM EDİYOR

Küresel ekonomilerdeki kriz korkusu, doların zayıf seyri ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu önemli merkez bankaların yüklü miktarlarda altın alması sarı metalin değerine değer kattı. Bank of America’ya göre ons iki yıl içinde 2.500 dolara kadar çıkacak. İsviçre bankası UBS ise altının asıl tırmanışının 2024 yılı içinde olacağını öngörüyor. Citigroup ons altın fiyatlarının kısa sürede 2.300 dolara kadar çıkacağını ifade ediyor. 

DÖVİZ KURLARINDA HIZLI HAREKETLİLİK

Dolar/ TL kuru 19 TL’nin üzerindeki hareketlerine devam ediyor. Euro​ 21 TL, sterlin 24 TL bandında seyretmeye devam ederken iki önemli kuruluş gelecek günlerde Türkiye’de doların gelebileceği seviyeleri açıkladı. Standard Chartered'ın ekonomisti Farooq Pasha tarafından hazırlanan raporda yer alan ifadelerde şunlar kaydedildi: Mevcut alışılmışın dışında politikalardan uzaklaşmak, ekonomi uyum sağlarken boşluğu kapatmak için yeterli portföy akışını çekebilir. Böyle bir senaryoda 2023 sonunda dolar/TL'yi 20 seviyesinde görebiliriz.

Buna karşılık, mevcut politikaların devamının TL'nin reel olarak 2021 sonundaki seviyelere inmesine neden olabileceğini düşünüyoruz. Böyle bir senaryoda dolar/TL'nin  2023 sonunda 36'ya ulaşabileceğini düşünüyoruz. HSCB’ye görey seçimler nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın dolar/TL kuru artacak. Banka daha önce açıkladığı 19,5 TL tahminini değiştirerek ikinci çeyrek için tahminini 20 seviyesine çekti. Bankanın üçüncü çeyrek beklentisi ise 20'den 23'e yükseldi. Yıl sonu dolar/TL beklentisi ise 21'den 24'e çıkarıldı.

EORU VE STERLİN DAHA AVATAJLI

İslam Memiş ise bu ortamda yatırımcının hangi yönde hareket edeceğine yönelik değerlendirmeler yaptı. Memiş şunları kaydetti: Yatırımcıya göre vadesine göre beklentiye göre, cevabı değişkenlik gösterir. Yıllık bazda ve ortalama değer üzerinden konuşursak elimde 10 bin lira param var ve yılsonuna kadar da bu paraya ihtiyacım yok birikim amaçlı değerlendirmek istiyorum. Euro ve sterlin düşük fiyatlanmalarda doları tercih edenlerden ziyade bu paraların daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Euro/dolar paritesinde 1,15 seviyelerini yaz aylarında bekliyorum. Sterlin ve dolarda 1,30 seviyelerini bekliyorum.  Alternatif tabi yine altın ve gümüş tarafındaki beklentilerim pozitif, yüzde 50 emtia yüzde 50 döviz yani bu şekilde değerlendirilebilir. 25 dolar seviyesinde beklentimiz 40 dolar seviyesi. Yine pozitif beklentimiz devam ediyor. 28 dolar seviyesini geçtikten sonra önümüz daha açık ve son 2 yıldır baskılanmaya devam ediyor.  Gram tarafı 16 lira seviyesinde beklentimiz 20 lira seviyesindeki rakamlar. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...