Tgrt Haber

Altına Çin-ABD desteği! Gram 3 bin liraya çıkar mı? Uzmanlardan heyecanlandıran tahmin (13 Ocak güncel altın fiyatları)

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
13 Ocak 2023 09:35 - Güncelleme : 13 Ocak 2023 10:08
Altına Çin-ABD desteği! Gram 3 bin liraya çıkar mı? Uzmanlardan heyecanlandıran tahmin (13 Ocak güncel altın fiyatları)

ABD enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından büyük bir atak yapan altın son sekiz ayın zirvesine çıktı. Gram fiyatı bin 147 lira seviyelerine yükselirken ons altın bin 900 dolar bandını zorladı. Fed’in faizlerini 25 baz puan artırma ihtimali yüzde 85’e çıkarken Çin’in 3 yıl aranın ardından altın piyasasına geri dönmesi fiyatların rekor seviyelere tırmanması sağladı. Bazı analistler ise yakın zamanda yaşanacak ralli sonrası ons altının 2 bin 500 dolara kadar yükselebileceğini tahmin ediyor. Tahminlerin doğru çıkması halinde altın yurt içi piyasalarda değerini 2’ye katlayabilir.

Amerika’da açıklanan TÜFE​ piyasa beklentileri doğrultusunda gelerek 7,1’den 6,5’e kadar geriledi. Verilerin açıklanmasının ardında piyasalar hareketlendi, dolar endeksi geri çekilmeye başladı. Altın ise hem ons hem de gram tarafından sert yükselişler yaşayarak son sekiz ayın zirvesine çıktı. Fed​ kararlarının beklentiler doğrultusunda gelmesi halinde 2023 yılında altının çok daha yüksek rakamlara ulaşması bekleniyor. 

25 BAZ PUAN ARTIRIMI İHTİMALİ KUVVETLENDİ

Pandeminin başlangıcından bu yana enflasyonu düşürmek için mücadele eden ABD Merkez Bankası​ yıl boyu faiz artırımlarına giderek altın gibi değerli metalleri baskı altına aldı. Mart ayından sonra faiz hızını yavaşlatacağı tahmin edilen ABD’den gelen enflasyon​ verilerinin geri çekilmesi 25 baz puan artımı ihtimalini kuvvetlendirdi. Dolar endeksi ise dünden bu yana düşerek 102,065 seviyelerine geldi.

ÇİN 3 YIL SONRA YENİDEN ALTIN PİYASASINDA

Çin Merkez Bankası ise 2019 yılından beri ara verdiği altın alımlarına Kasım ayı itibari ile yeniden başladı. Banka rezervlerine 32 ton altın ekledi. Çin’in geri dönüşü altın fiyatlarını destekledi. Çin’in rezervlerindeki toplam altın rezervi Ekim ayı ile beraber 2.010 ton seviyesine yükseldi.

ONS 2 BİN 300 DOLARA TIRMANACAK

Ekonomi Gazetesi’nden yer alan habere göre; SKCharting baş teknik stratejisti Sunil Kumar Dixit, enflasyondaki gerilemenin altını 1.900 dolara götüreceğine inanıyor. Credit Suisse de altın fiyatlarının tüm zamanların zirvesi 2.072 dolar/onsa erişmesi halinde, yeni bir ralli başlatarak 2.300 dolara tırmanabileceğini savunuyor.

DOLARDA RÜZGAR TERSİNE DÖNECEK, ALTIN 5 BİN DOLAR OLACAK

20 yıllık bir Wall Street çalışanı olan analist Michael Lee ise altın için daha çarpıcı bir tahminde bulunuyor. Buna göre altın ons başına 5.000 dolara ulaşacak. "Altının 5.000$'a kadar çıkabileceği bir kırılmanın eşiğindeyiz" ifadelerini kullanan Lee doların 2022 yılının tersine değer kaybedeceğini ve altının kısa sürede 2 bin doların üzerine çıkabileceğini söyledi. 

GRAM ALTIN 3 BİN TL OLUR MU?

Ons altından aldığı destekle gram fiyatları yeni bir rekor kırarak bin 147 TL seviyelerine yükseldi. Ons altının 2 bin 500 dolar seviyesine gelmesi ve dolar kurunun 18,78 TL olması halinde gram altın bin 500 TL seviyelerine çıkabilir. Yine aynı şartlarda 5 bin dolar tahmini tutarsa 3 bin lira seviyesine yükselir.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...