Tgrt Haber

Altına Fed desteği! 3 kurum açıkladı: Artışlar devam edecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
23 Ocak 2023 12:39 - Güncelleme : 23 Ocak 2023 15:03
Altına Fed desteği! 3 kurum açıkladı: Artışlar devam edecek mi?

Altının gram fiyatı, beş haftalık yükselişin ardından yeni haftaya düşüşle başladı. Son kapanışını bin 165 TL seviyesinde tamamlayan gram fiyatı 23 Ocak günü bin 161 TL seviyesinden fiyatlandı. Uzmanlar altının yukarı yönlü hareketine devam edeceğini ifade ederken küresel piyasalardaki belirsiz fiyatlanmaları zorlaştırıyor. İşte altında son durum...

Küresel ekonomilerdeki belirsizlik piyasaların yön arayışına girmesine neden oldu. Merkez bankalarının para politikaları​ ve Fed​ faiz kararlarındaki beklentileri altın​ fiyatlarını etkiledi. Cuma günü, ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,25 azalışla 1.165 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 1.161 lira seviyesinde işlem görüyor. Altının ons fiyatı cuma günü yüzde 0,3 değer kaybederek günü 1.927 dolardan tamamlamasının ardından, şu dakikalarda 1.920 dolardan işlem görüyor.

YÜZDE BEŞ DEĞER KAZANDI

Yeni yıla rekorla giren gram altın 2023 yılının ilk gününden bu yana yüzde 5 değer kazandı. Arka arkaya beş haftadır yükselişini sürdüren altın fiyatları haftanın ilk işlem gününe değer kaybederek başladı. 1 Şubat’ta açıklanacak olan Fed faiz kararları​ piyasalar tarafından beklenirken 25 baz puanlık artışa kesin gözü ile bakılıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın ise para politikasını sıkılaştırması bekleniyor.

“ALTIN LEHİNE DEĞERLENMENİN DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ”

"Yapı Kredi günlük olarak yayımladığı bülteninde altının gelecek günlerdeki seyri için şu açıklamaları yaptı: Kıymetli madenler para piyasalarındaki fiyatlamadan, emtia fiyatlarındaki artıştan, resesyon endişelerinde etkileniyor. Piyasaların yönü ise FED iyimserliği üzerinden olumlu tarafa doğru tanımlanabilir. Makro verilerde, açıklamalarda sapma olduğunda (özellikle sapma büyük olduğunda) piyasa yön konusunda kararsız kalabiliyor. Özellikle yavaşlama beklentisi resesyon endişesine dönüştüğünde hava baskı lehine dönebiliyor. Kıymetli madenler lehine fiyatlama davranışının sürmesini bekliyoruz."

“ONS ALTIN DESTEKLENİYOR”

"İnfo Yatırım ise ABD’den gelen veri akışlarının fiyatlanmalar üzerinde etkili olacağını belirterek "Ons altında yukarı yönlü seyir izleniyor. ABD’de Fed üyelerinin güvercin ifadeleri takip edilirken küresel risk iştahı artıyor. Piyasalar Fed’in 1 Şubat’ta gerçekleştireceği toplantısında 25 baz puanlık artışa gidilmesini fiyatlıyor. Riskli varlıklara girişlerin izlendiği son günlerde ons altın da destekleniyor. Teknik olarak yükselen bandının üstünde fiyatlanan ons altın için kanalın üst bandı direnç olarak takip edilebilir. Bu hafta Çin piyasalarının kapalı olduğu gerekçesiyle ABD’den gelen haber akışları fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır." ifadelerini kullandı.

“DOLAR ENDEKSİNDEKİ GERİ ÇEKİLME ALTINI DESTEKLEDİ”

"İntegral Yatırım da günlük altın bülteninde şunları kaydetti: FED yetkilileri, FED’in yüksek enflasyonu düşürmeye çalıştığı bu dönemde faiz oranlarının bu yıl en az %5’e çıkmasını beklediklerini söylemeye devam etmektedir. Fed Başkanı Christopher Waller, merkez bankasının faizlerin enflasyonu düşürmek için “yeterince kısıtlayıcı” olduğu bir noktaya “oldukça yakın” olabileceğini söyledi. Waller’ın bu yorumu da hisse senetlerine ek bir destek sağladı. FED’ in 1 Şubat’ta büyük ölçüde oranları 25 baz puan artırması fiyatlanmaya başladı. Bugün veri akışı sakin.Bu sabah dolar endeksinde geri çekilme etkisi ile altın fiyatları yükseliş eğilimine devam etmektedir. Bugün veri akışı sakin."

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...