Tgrt Haber

Altında Fed baskısı yaşanıyor: Altın fiyatları düşüşle başladı

14 Mart 2022 11:42 - Güncelleme : 14 Mart 2022 11:55
Altın geçtiğimiz hafta artışını hızlandıran enflasyon endişeleriyle güvenli varlıklara artan talep sonrası rekor seviyesinin birkaç dolar altında kalmıştı.

Altın, Fed'in faiz artıracağına dair beklentiler ve ABD 5 ve 10 yıllık tahvillerinin yüzde 2 üzerinde seyretmesiyle yeni haftada düşüş gördü. Rusya-Ukrayna krizi küresel piyasalara etkisini sürdürürken Daily FX stratejisti Margaret Yang dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Altın geçtiğimiz hafta artışını hızlandıran enflasyon endişeleriyle güvenli varlıklara artan talep sonrası rekor seviyesinin birkaç dolar altında kalmıştı.

Altın yatırımcıları Rusya-Ukrayna krizi devam ederken küresel piyasaların hareketliliğine odaklandı ve gözünü Fed’e çevirdi. Altın, yatırımcıların Fed’in faiz artıracağına ilişkin beklentileri dolayısıyla yeni haftaya düşüşle başladı.

Spot altın yeni haftanın ilk işlemlerinde 1.975 doların altını gördü. Fiyatlar geçtiğimiz hafta 2 bin 70 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesinin beş dolar altına kadar ulaşmıştı.

ÇARŞAMBA GÜNÜ ARTIŞ

Yatırımcılar daha yüksek borçlanma oranlarına hazırlanırken Fed’in, artan emtia fiyatları ve Ukrayna savaşı nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan bozulmalarla yükselen enflasyonu dizginlemek için Çarşamba günü 25 baz puanlık bir artışa gideceği belirtiliyor.

5 ve 10 yıllık ABD tahvilleri yüzde 2’nin üzerinde seyrini sürdürürken Daily FX stratejisti Margaret Yang bu durumun altın tutmada fırsat maliyetini artırarak emtianın çekiciliğini düşürdüğünü söyledi.

JEOPOLİTİK ENDİŞELER

Ukrayna’daki saldırıların Polonya sınırındaki bir üsse yapılan saldırı sonrası yayılabileceği endişeleri arttı. ABD’li yetkililer Rusya’nın Çin’de askeri ekipman desteği talep ettiğini belirtirken bu durum Vladimir Putin’in beklediğinden daha fazla engelle karşılaştığına işaret ettiği düşünülüyor.

Altın geçtiğimiz hafta artışını hızlandıran enflasyon endişeleriyle güvenli varlıklara artan talep sonrası rekor seviyesinin birkaç dolar altında kalmıştı. “Altın fiyatları geçtiğimiz haftalarda gereğinden fazla esnedi ve şu an muhtemelen kâr almak için doğru zaman” diyen Yang, “Bu özellikle Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya başlayacağı bu dönemde doğru bir hamle gibi görünüyor” değerlendirmesini yaptı.

GRAM VE ÇEYREK ALTINDA SON DURUM

Fed'in faiz arttıracağı tahmin edilirken 14 Mart Pazartesi sabah saatlerinden itibaren altının yeni haftaya nasıl başladığı sorgulanıyor. Gram altın alış 934, satış 936 seviyelerindeyken, çeyrek altın alış 1495, satış ise 1530 seviyelerinde. Yarım altın ise 3.061 TL düzeyinde seyrediyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...