Tgrt Haber

Altında ibre aşağıya döndü! Amerika'dan gelen haber değer kaybını tetikledi! 21 Kasım güncel altın fiyatları

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
21 Kasım 2022 10:49 - Güncelleme : 21 Kasım 2022 11:11
Altında ibre aşağıya döndü! Amerika'dan gelen haber değer kaybını tetikledi!  21 Kasım güncel altın fiyatları

Altın piyasası son iki haftadır sert yükselişlere sahne oldu. “Gram, çeyrek ve tam altın kaç lira?” sorusu yatırımcı tarafından merak ediliyor. Bugün ise altın haftanın ilk işlem gününe düşüşle başladı. Gram fiyatı bugün saat 10:15 yüzde 0,23 düşüş yaşayarak 1.044 TL’ye kadar geriledi. FED kanadından gelen mesajla faiz artırımlarına devam edilebileceği ifade edildi. Bununla beraber tüm piyasalarda hâkim olan negatif seyirden altın da nasibi aldı. 21 Kasım altın fiyatları ne kadar?

Altın​ yatırımcısı güne değer kayıpları yaşayarak başladı. Fed​ tarafından gelen mesajlar piyasaların önünü görememesine neden olurken, Çin​ ekonomisinde yaşanan değişimlerde fiyatlanmaların etkilemesine neden oldu. 

21 KASIM ALTINDA SON DURUM

Gram altın güne 1.046,73 ile başlamasına rağmen saat 10:35 itibarıyla yüzde 0,15 azalışla 1.044,85'dan fiyatlandı. Dün en düşük 1.045,63, en yüksek 1.058,37 seviyelerini görürken günü 1.046,41 seviyesinde kapattı. 

GÖZLER FED MESAJLARINA ÇEVRİLDİ

ABD’de enflasyon​ verilerinin beklentilerin altında gelmesi ile iyimser bir havaya bürünen altın piyasaları 21 Kasım tarihinde başlayan haftanın ilk işlem gününde düşüş yaşadı. Fed yetkililerinin enflasyonla mücadele için faiz artış politikasına devam edileceğini ifade etmesi için altın piyasalarında geri çekilmelere neden oldu. Değerli metal haftaya yüzde 1,2 değer kaybederek başladı. Yurtiçinde ise gram fiyatı 1.050 TL’nin altına kadar düştü. 

Diğer yandan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in “Eğer ekonomi beklediğim gibi ilerlerse önümüzdeki dönemde yapılabilecek 75 veya 100 baz puanlık ek artış zirve faize ulaşmak için yeterli olacak”  değerlendirmesi umutların artmasına neden olurken belirsizlik devam ediyor.

ÇİN’DE ALTI AY SONRA KOVİD KAYNAKLI İLK ÖLÜM

Diğer yandan Çin’deki pandemi kısıtlamaları da piyasaların yönüne etki etmeye devam ediyor. Sıkı koruma önlemlerine rağmen dün yaklaşık altı ay sonra ilk pandami kaynaklı ölüm gerçekleşti. Ayrıca, 2 bin 204, göstermeyen 22 bin 11 vaka tespit edildi. Bu durum ise Çin’de pandemi koşullarının ve önlemlerinin gelecek günlerde de devam edeceğine yoruldu. Pekin’de yaşananların dışında Rusya-Ukrayna savaşı da risk algısının yükselmesine neden oluyor. 

FED BAŞKANLARINDAN GELEN MESAJLAR ALTIN ÜZERİNDE BASKIYA NEDEN OLUYOR

İnfo yatırımın yayımladığı bültenden altın için şu yorumlarda bulunuluyor:  “Son iki haftadır yükselişini sürdüren ons altın geçen hafta yaklaşık yüzde 1 değer kaybı yaşayarak 1766 seviyesinden başladığı haftaya, başlangıç fiyatının altında 1750 seviyesinden tamamladı. Geçen hafta piyasalar​ ABD Bölgesinden gelen Üretici Fiyat Endeksini takip etti ve veri aylık bazda beklentinin altında gelerek yüzde 0,2 olarak gerçekleşti. Önceki hafta da TÜFE’nin düşüş göstermesi ABD Bölgesi için sıkı para politika uygulamasının enflasyonu düşürücü etkisini gerçekleştiği gösteriyor diyebiliriz.

Aynı zamanda gelen veriler ışığında Aralık ayı için 50 baz puan faiz artışı gerçekleşmesi ihtimalinin konuşulması ons altın üzerinde baskı unsurunu azalttı ve değerli metal bir miktar değer kazandı. Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonda yavaşlama olduğunu gösteren son verilerin fikrini değiştirmediğini ve daha fazla faiz artışı olması gerektiğini belirtti. St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise faizlerin en az yüzde 5 – 5,25’e yükseltilmesi gerektiğini belirtti ve bu oranları ‘’yeterince kısıtlayıcı’’ hedefi için ‘’asgari seviye’’ olarak nitelendirdi. Yeni haftaya 1749 seviyesinde başlayan ons altında piyasalar ekonomik veri bakımından sakin bir gün geçirecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1767 – 1785 – 1800 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1735 – 1715 – 1700 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.”

VERİ AKIŞINDAKİ DALGALANMA PİYASALARIN DALGALANMASINA NEDEN OLABİLİR

Yapı Kredi ise altına yönelik olarak yayımladığı bültenden şu yorumu yaptı:  “Piyasa fiyatlaması geçen hafta tahvil faizlerinin yatay, Usd’nin sınırlı prim elde etmesini sağladı. Çarşamba’dan sonra kıymetli madenler baskı altında kaldı. Hafta kayıplarla tamamlandı. Kıymetli madenlerin avantaj sağlamaları için şahinlik endişelerini azaltıcı, enflasyon riskini düşürücü haber akışına ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni haftada trafik daha yoğun. Ajanda kalabalık. Hem makro veri hem merkez bankaları kaynaklı haber akışı hareket yaratabilir. FED ve ECB’nin toplantı tutanakları, yetkililerin yapacakları açıklamalar dikkat çekici olabilir. Haber akışındaki dalgalanma piyasaların dalgalanmasına yol açabilir. Cuma günü beklenti altı ABD konut verisi ile piyasa rahatladı. Ama FED-Bullard’ın şahin sözleri ile hava yeniden gerildi.
Bu sabah 1.746 Usd seviyesindeki ons altında 1.738 ve 1.730 Usd seviyeleri gün içi destek 1.754 ve 1.761 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.”

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...