Tgrt Haber

Altında kayıplar arttı, uzmanlar kötü senaryoya dikkat çekiyor: Fed belirsizliği ibreyi kırmızıda tutabilir

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Dünya, BloombergHT, İnvesting
09 Kasım 2023 17:01 - Güncelleme : 09 Kasım 2023 17:09
Altında kayıplar arttı, uzmanlar kötü senaryoya dikkat çekiyor: Fed belirsizliği ibreyi kırmızıda tutabilir

Altın fiyatları 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Fed’le ilgili belirsizlik devam ederken gözler Powell’in konuşmalarına çevrildi. Fed’in bundan sonraki adımlarının işaretlerinin aranacağı kritik konuşma beklenirken altın için yatırımcının temkinli bekleyişi sürüyor. Altında ibre kırmızıya döndü ve fiyatlar 3 haftanın en düşük seviyesini gördü. Altının gram fiyatı yeni güne ise yükselişle başlamasının ardından hızlı düşüşe geçti. Uzmanlar altın için kötü senaryonu paylaştı.

Altın fiyatları​ 3 haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geldi. Altında ibre tamamen kırmızıya dönerken fiyatlamada Fed​ belirsizliği etkili oluyor. Yatırımcı Fed​ Başkanı Jerome Powell’in IMF​ konuşmasını bekliyor. Yaıtırımcı konuşma öncesi altının yönü ile ilgili temkinli bekleyişe geçti. Fiyatlar dengede durmaya çalışırken ibrenin yönü kırmızıya işaret ediyor. Şu sıralarda 1.783 seviyesinden işlem gören altının onsu 1946 dolar seviyesinde bulunuyor.

FİYATLAMADA OYNAKLIK ARTABİLİR

Powell’ın IMF’de para politikasındaki zorluklara değinmesi beklenirken, konuşmada aralık ayına ilişkin faiz artırımı​ ihtimali ile ilgili işaretler aranacak. Analistler konuşmanın varlık fiyatlarında oynaklığı artıracağı yorumlarını yapıyor.

Piyasalar Powell’ın söylemlerini daha az şahin bulsa da ABD faizlerinin daha uzun süre yüksek kalacağı ve enflasyonu düşürmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu yönündeki söylemini büyük ölçüde sürdürüyor.

YÜKSEK FAİZ ALTIN İÇİN KÖTÜ SENARYOYA DÖNÜŞEBİLİR

İnvesting analistlerine göre, yüksek faiz oranları ve getiri sunmayan külçe altına yatırım yapmanın fırsat maliyetini artırmasından dolayı böyle bir senaryo altın için kötü bir işaret. Bu düşünce, bu yıl altındaki büyük kazanımları sınırladı ve sarı metali 2.000 dolar seviyesinin oldukça altında tuttu. Ancak altın 2023'te şu ana kadar yaklaşık yüzde 8 artışla işlem görüyor.

YAPIŞKAN ENFLASYON FAİZ ARTIŞINI GETİREBİLİR

ABD’de faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağını belirten analistler yapışkan enflasyona dikkat çekiyor. Analistler ABD ekonomisindeki dirençliliğin de bu yıl yeni faiz artışlarını beraberinde getirebileceği beklentisi olduğunu ifade ediyor.

Dünyanın önde gelen merkez bankaları yavaş yavaş şahin politikalarının sonuna yaklaşırken enflasyonla ilgili endişelerinin hala devam etmesi ve jeopolitik gerilimler varlık fiyatlamalarını zorlaştırıyor.

ALTIN YÜZDE 2 KAYIP YAŞADI

Diğer yandan altın, savaş riski, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın diğer ülkelere sıçramaması gibi sebeplerle hafta başından bu yana yüzde 2'den kayıp gördü. Piyasalar İsrail-Hamas savaşının risk primini çok daha düşük fiyatlandırdığı için altına olan güvenli liman talebi de azaldı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI​ İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, Dünya, BloombergHT, İnvesting
Sonraki Haber Yükleniyor...